Вијести, Регион

Алијин син би да Додик буде ухапшен и да заврши као Хусеин или Гадафи или Милошевић

ДОДИК: НИСАМ ИЗАБРАН ДА БИХ СЕ БОЈАО И ДА БИХ БИО ПРЕПАДНУТ – ЗНАМ КАКО СЕ БРАНИ СРПСКА

  • Нада се Бакир Изетбеговић, наравно, да ће му у томе помоћи „међународна заједница“, а на питање шта након референдума, рекао је: „Дошли смо у један нови инат који прелази све границе. Виђали смо то у задњих пар деценија од српских и србијанских вођа и видели смо како се то завршава. Ово није први ирационални инат. Ти људи вуку конопац док не пукне, а онда наравно падну на леђа“

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић оценио је да је референдум о Дану Републике Српске инат председника Српске Милорада Додика, коме предвиђа, како је рекао, судбину Садама Хусеина, Моамера Гадафија и Слободана Милошевића.

         Изетбеговић филозофски констатује да је сутра нови дан, односно 26. септембар, и мисли да реакција међународне заједнице неће изостати.

         „Мислим да ће се поступно десити реакција међународне заједнице. Гледали смо како Садам Хусеин, Гадафи, Милошевић пркосе и како то изгледа“, рекао је Изетбеговић за регионалну Н1ТВ.

         Он сматра да се на овај начин не може односити према САД, ЕУ, Венецијанској комисији, Уставном суду, ОХР, ПИК-у, а да то, како је рекао, нема своје последице. Браниће се, каже, и уставноправно уређење БиХ, а међународна заједница ће бранити ауторитет.

         Изетбеговић, који је покренуо целу причу о забрани 9. јануара као Дана Републике Српске, каже да су Додик и они који су га пратили у овоме изашли из једне, како је рекао, законске зоне у једну противзакониту и противуставну позицију.

         На питање шта након референдума, Изетбеговић каже: „Дошли смо у један нови инат који прелази све границе. Виђали смо то у задњих пар деценија од српских и србијанских вођа и видели смо како се то завршава. Ово није први ирационални инат. Ти људи вуку конопац док не пукне, а онда наравно падну на леђа“.

         На питање да ли очекује санкције за организаторе референдума, рекао је да реакција не може да изостане:

         „То је тако еклатантан пример кршења Дејтонског споразума, супротстављања одлукама Уставног суда БиХ, кршења Кривичног закона БиХ. Само је питање када ће она уследити и каква ће бити“.

         Он сматра да Милорад Додик води себе и оне за собом у изолацију. Изетбеговић је прокоментарисао и изјаву предсједника Републике Српске, који је казао „да они који желе хапсити могу ухапсити цели референдум“.

         „Не може се хапсити цели референдум, али могу они који су народ наговорили да иду у том смеру“, рекао је Изетбеговић.

         (Танјуг)

         Додик: Нисам изабран да бих се
         бојао и да бих био препаднут

  • „Наш одговор данас је референдум и ми данас пишемо нашу историју. Увек сам знао како треба бранити вредности Републике Српске и српски национални интерес. Док смо били у Савјету министара БиХ, ни Бакиру ни осталима из такозване међународне заједнице није падало на памет да покрећу иницијативу за укидање Дана Републике. Кад су дошли ови који себе зову Савез за промјене, Бакиров Уставни суд тражи да се уклони дан рођења Републике Српске. Да је СНСД у Савјету министара БиХ и осталим заједничким органима БиХ, истог тренутка бисмо напустили те институције и БиХ аутоматски не би могла више да постоји. Савез за издају се тако не понаша и распродаје српске националне интересе, али им ми то нећемо дозволити“

         ПРЕДСЕДНИК СНСД-а Милорад Додик рекао је на Сокоцу да Република Српска данас пише историју и да је 25. септембар важан историјски дан за Српску.

         „Ми бранимо свој дан, Дан државности Републике Српске и не дирамо никога. Девети јануар је свети дан за Републику Српску све ове године. Ми данас потврђујемо да неће Бакир Изетбеговић и странци одређивати датум настанка и рођења наше Републике Српске“, истакао је Додик на предизборној трибини СНСД-а на Сокоцу.

Милорад Додик љуби заставу Српске

Милорад Додик љуби заставу Српске

Он је рекао да грађани Републике Српске данас имају сјајну прилику да потврдите јединство:

„Наш одговор данас је референдум и ми данас пишемо нашу историју. Нисам изабран да бих се бојао и да бих био препаднут. Увек сам знао како треба бранити вредности Републике Српске и српски национални интерес. Док смо били у Савјету министара БиХ, ни Бакиру ни осталима из такозване међународне заједнице није падало на памет да покрећу иницијативу за укидање Дана Републике. Кад су дошли ови који себе зову Савез за промјене, Бакиров Уставни суд тражи да се уклони дан рођења Републике Српске“, нагласио је Додик.

Да је СНСД у Савјету министара БиХ и осталим заједничким органима БиХ, каже он, истог тренутка би напустили те институције и БиХ аутоматски не би могла више да постоји.

„Савез за издају се тако не понаша и распродаје српске националне интересе, али им ми то нећемо дозволити“, рекао је Додик. Нагласивши да подржава кандидата за начелника ове општине Бојана Копривицу и одборничку листу СНСД-а, Додик је на предизборној трибини на Сокоцу рекао да развој Сокоца треба да буде повезан са Бањалуком, а не, како то СДС жели, са Сарајевом.

„Дошао сам да вам кажем да хоћу да вам помогнем. Вјерујем у вашу снагу и разум и не могу замислити да је неко спреман да своје четири године продаје за 50 КМ колико наводно ова власт нуди за своју подршку. Хоћу са вама још један договор. Хоћу да заједно направимо план развоја Сокоца. Верујем да ћемо вечерас славити победу Републике Српске на референдуму, а 2. октобра победе СНСД-а у Републици Српској и на Сокоцу“, поручио је Додик.

Копривица је рекао да је „Соколац данас када се на референдуму одлучује о Дану државности Републике Српске сигурно јединствен“.

„Верујем да ћемо исто јединство потврдити и 2. октобра победом СНСД-а на Сокоцу. Период од протекле четири године је период пропадања и назадовања Сокоца. Ми нудимо развој који ће подразумевати на првом месту развој пољопривреде. Данас је овдје на Сокоцу отворен Завод за форензику у којем је почело да ради 40 радника, а до краја године ће бити запослено стотину“, нагласио је Копривица.

(Срна)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *