Вијести, Регион

Алексис Ципрас: Западне санкције против Русије су пут који не води никуда

У ИНТЕРВЈУУ ТАСС НАГЛАСИО: НАШЕ ЗЕМЉЕ ПОВЕЗУЈУ ЗАЈЕДНИЧКИ КОРЕНИ И ЗАЈЕДНИЧКА ВЕРА

  • Алексис ЦИПРАС открио да је на свом првом самиту ЕУ (19-20. марта) питао остале учеснике: „Како замишљате нову архитектуру безбедности у Европи? Са Русијом на супротној страни или са Русијом у процесу дијалога узајамног разумевања? Од многих никакав одговор нисам добио. Мој став је био јасан: нова архитектура Европе мора укучивати и Русију“

         ГРЧКА се не слаже са санкцијама које је Запад увео против Русије јер је то пут који не води никуда – нагласио је Алексис Ципрас.

         Уочи скоре посете Москви (8. априла), грчки премијер је агенцији ТАСС открио да је, чим је ступио на дужност, добио поруку преседника Европског савета Доналда Туска који је подршку Атине сматрао безмало „зацементираном“:

          „Телефонирао сам њему (Туску), а такође и Федерики Могерини и рекао им: „Ситуација се променила, сада Грчка има другу владу. Одсад ћете морати да нас питате – пре него што будете доносили одлуке. Ми се не слажемо са санкцијама. Поводом свих великих проблема – треба седети и преговарати, треба укључити дипломатију“.

         Ципрас је овоме додао: „Економски рат као настаавак прав ог рата – то је политика слепе улице“.

         Открио је да је на свом првом самиту ЕУ (19-20. марта) питао остале учеснике:

          „Како замишљате нову архитектуру безбедности у Европи? Са Русијом на супротној страни или са Русијом у процесу дијалога узајамног разумевања? Од многих никакав одговор нисам добио. Мој став је био јасан: нова архитектура Европе мора укучивати и Русију“.

         Ципрас, који ће се у Москви срести и са Владимиром Путином и наступити пред студентима Московског државног универзитета, посебно је нагласио да његову земљу са Русијом повезују „заједнички корени, заједничка борба, заједнича вера и култура“.

Алексис Ципрас

Алексис Ципрас

Грчки премијер не крије да очекује да Москва пољопривреду његове земље ослободи контрасанкција.

Такође: да најбоље услове за сарадњу две земље види у енергетици и туризму.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *