Вијести, Регион

Алексис Ципрас: Претпрошла ноћ је била лоша за Европу

ОТКРИО ДА ЈЕ НА САМИТУ ЕВРОЗОНЕ БИО ЖРТВА ПРИТИСКА ПО „ПРАВУ ЈАЧЕГА”

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас открио је да је на ванредном самиту Еврозоне био стављен пред избор: пристајање на понуђени споразум или банкротство Грчке са изласком из еврозоне.

         Истовремено је нагласио: „Претпрошла ноћ је била лоша за Европу. На једну страну у преговорима, на један народ био је извршен притисак по „праву јачега“. На преговарачком столу били су споразум и банкротство са неконтролисаним изласком из еврозоне.

         Атинској телевизији ERT Ципрас је рекао да споразум са повериоцима још није сасвим готов, али да земљу удаљава од Grexit јер јој обезбеђује финансирање, гаранције за штедне улоге, решење проблема државног дуга и инвестиције од 35 милијарди евра.

         По Ципрасовој процени, те мере ће Грчкој донети 7,9 милијарди евра током наредне три године.

Грчки премијер Алексис Ципрас

Грчки премијер Алексис Ципрас

Да би Грчка добила новац из „трећег пакета помоћи”, њен парламент мора прво изгласати „Закон о реформама”. Одмах потом уследиће и промене у Ципрасовој влади.

Поред Панајотиса Лафазаниса, министра за производне реформе и енергетику, функцију ће највероватније изгубити и заменик министра здравља Димитрис Стратулис. Обојица су одбила да подрже споразум са повериоцима.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *