Вијести, Регион

Алексис Ципрас: Грци су већ победили страх, уверен сам да утиремо пут другим народима Европе

ГРЧКИ ПРЕМИЈЕР НА ГЛАСАЧКОМ МЕСТУ ДОЧЕКАН ПОВИЦИМА ПРИСТАЛИЦА: „ОХИ, ОХИ”(„НЕ, НЕ”)

  • Грчки народ данас шаље веома снажну поруку. Поруку достојанства и одлучности. Поруку да је избор у његовим рукама. Нико не може – рекао је Алексис Ципрас на свом гласачком месту – игнорисати вољу народа за животом
  • Уверен сам, додао је, да ћемо од сутра утрти пут за све народе у Европи. Пут повратка на основне вредности демократије и солидарности у Европи, уз слање снажне поруке одлучности да не желимо само да останемо већ и да живимо достојанствено у Европи
  • Његове речи о победи над страхом биле су у доброј мери упућене председнику Европског парламента Мартину Шулцу који је у суботу поручивао Грцима: чека вас Армагедон, све ће вам стати, остаћете и без евра, и без банака, и без увоза, и без плата… Додуше, Шулц је већ данас – макар тактички – омекшао. У интерјуу листу Wелт ам Соннтаг рекао је да ЕУ може Атини дати и нове кредите за интервентну исплату зарада државном апарату и за помоћ сиротињи

ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас изјавио је да је дан референдума дан победе демократије и да је његова презадужена земља одлучна у томе да донесе одлуку о сопственој судбини, јер ће се о томе изјаснити грађани.

„Нико не може игнорисати поруку одлучности народа који узима судбину у своје руке“, рекао је Ципрас, након што је гласао у основној школи „Димотика“ у Атини, где је на гласачком месту дочекан овацијама и узвицима „Оxи, оxи“ („не, не“).

Грчки премијер је додао да данашњи референдум о предлозима међународних поверилаца шаље поруку да Грци прихватају уједињену Европу, али да желе да живе достојанствено, пренела је агнеција АП.

„Данас је дан победе, јер је демократија сама по себи победа, она је радост. А када демократија превазиђе страх, онда она постаје спас и излаз. Грчки народ данас шаље веома снажну поруку. Поруку достојанства и одлучности. Поруку да је избор у његовим рукама. Нико не може игнорисати вољу народа за животом. Да живи са одлучношћу и узме сопствени живот у своје руке“, рекао је Ципрас.

„Уверен сам да ћемо од сутра утрти пут за све народе у Европи. Пут повратка на основне вредности демократије и солидарности у Европи, уз слање снажне поруке одлучности да не желимо само да останемо већ и да живимо достојанствено у Европи“, поручио је председник грчке владе“.

Ципрас је поручио и да је референдум победа над страховима и ултиматимума, као и да жели победу опције „не“, што ће ојачати преговарачку позицију Атине и обезбедити бољи споразум са кредиторима ради избегавања банкрота и банкарског колапса Грчке.

Ципрас је поручио „европским партнерима“: „Може се игнорисати влада Грчке, али нико не може игнорисати народ. Демократија и одлучност грчког народа победили су пропаганду страха“.

Његове речи о победи над страхом биле су у доброј мери упућене председнику Европског парламента Мартину Шулцу који је у суботу поручивао Грцима: чека вас Армагедон, све ће вам стати, остаћете и без евра, и без банака, и без увоза, и без плата…

Међутим, Шулц је већ данас – макар тактички – омекшао. У интерјуу листу Wелт ам Соннтаг рекао је да ЕУ може Атини дати и нове кредите за интервентну исплату зарада државном апарату и за помоћ сиротињи.

Ипак, опет није пропустио прилику да дискредитује Ципраса и његову владу. Оценио је да су се током преговора са кредиторима понашали ирационално, по принципу – или све или ништа. Чак је Немцима објаснио да је Ципрасова владајућа коалиција дружина на власти какву би Немачка добила кад би владу формирале Лева партија и Пегида (која организује демонстрације против исламизације Запада).

Долазак Ципраса на гласање пратио је велики број новинара из Грчке и целог света, те је настала велика гужва приликом његовог доласка и одласка са биралишта.

Бирачка места отворена су јутрос нешто после седам сати по локалном времену, а грађани ће моћи да гласају до 19 сати.

Први прелиминарни резултати, како је најављено, биће објављени око 21 сат.

Одржавање референдума о споразуму са европским владама, Европском унијом (ЕУ) и Међународним монетарним фондом (ММФ), иницирао је грчки премијер Алексис Ципрас и гласање је организовано за само девет дана.

На референдуму питање гласи „Да ли да се прихвати нацрт споразума који је представила Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд на састанку Еврогрупе 25. јуна и који се састоји од два документа а сачињава јединствен предлог?“.

Први документ је насловљен Реформе за довршетак актуелног програма и после њега, а други Прелиминарна анализа одрживости дуга.

Грчки премијер Алексис Ципрас

Грчки премијер Алексис Ципрас

ПАВЛОПУЛОС: Овај дан припада
грађанину, останимо јединствени

ГРЧКИ председник Прокопис Павлопулос позвао је данас Грке да остану уједињени без обзира на исход референдума.

„Овај дан припада само грађанину, који је позван да, у складу са његовом савешћу и искључиво вођен најбољим националним интересима, одлучи о будућности наше земље и нашег народа“, изјавио је Павлопулос после гласања у једној основној школи у Атини, јавља грчка новинска агенција АНА.

„Без обзира на исход, ми имамо обавезу да тежак пут сутрашњице газимо уз апсолутно јединство. То је нешто што су наши преци радили у кључним временима и то је наша обавеза данас. Ми ћемо стога наставити сви заједно“, поручио је Павлопулос.

(Танјуг – Факти)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *