Вијести, Регион

Алексинац мала Колумбија

У некадашњем рударском граду са мртвом привредом и 8.000 незапослених једино цвета криминал. Криминалци постали страх и трепет на улицама, нико не сме ни у пролазу да их погледа.

hro Aleksinac_620x0

Крвави обрачун криминалних група у Алексинцу“, „Ухапшени дилери дроге у Алексинцу“, „Од домаћице покушали да изнуде 100.000 евра“, „Пуцњава и туча у Алексинцу“, „Алексинац тоне у дрогу“, „Алексинчанин приведен због трговине људима“, „Брутално мучили и опљачкали супружнике у Крушју“… Ово су само неки од наслова који последња два месеца пуне странице црне хронике у новинама.

 Свега тога, тврде Алексинчани, било је и раније, можда нешто ређе, али сада је превршило сваку меру и готово не прође дан, а да се у њиховом граду или околним насељима не догоди криминал.

– Много је овде криминалаца свих фела, од убица и дилера дроге до разбојника, рекеташа и зеленаша. Њихова имена су добро знана, многи од њих су постали некрунисани господари града које пролазници не смеју у очи ни случајно да погледају, али нико на то није реаговао, бар не на прави начин. Сада се изгледа нешто променило, те на видело излази и оно о чему се дуго само шапутало – каже један пензионисани полицајац, који, као и многи други са којима смо разговарали, није желео да му се помиње име у новинама.

Многи они, како рече један бивши ситни лопов (по сопственом признању, из обести је обио две трафике, али се повукао уз „кукњаву“ родитеља), које није имало за шта куче да уједе, сада су ту неки „угледни људи“, махери пуни као брод, са скупоценим аутомобилима и кућама од неколико стотина квадрата, а у ствари – све го криминалац до криминалца.

Треба прошетати појединим улицама, додаје наш саговорник, и видети праве дворце са високим оградама и видео-надзором, а да не говоримо о џиповима и другим луксузним четвороточкашима са затамњеним стаклима, паркираним у центру града, где постоји забрана, које полиција заобилази у широком луку, док обичне смртнике чак иако из нужде морају накратко да зауставе свог „стојадина“ одмах кажњава.

– Као урбанији град у односу на неке друге средине у овом делу Србије, Алексинац, такође, није имун на разне облике криминала. Неке кадровске промене у Полицијској управи Ниш дају нам наду да ће ефикасност државних органа у сузбијању криминалитета бити још појачана, што се на неки начин већ и осећа – каже Ненад Станковић, председник алексиначке општине.

Да подсетимо, најкрвавији последњи мафијашки обрачун одиграо се 21. јануара после поноћи у улици Дракчета Миловановића, када је у свом БМВ-у изрешетан Александар Јоцић (29). Мића Урошевић Четник (36), који се сумњичи за ово убиство, још је у бекству, док су саизвршиоци Далибор Ј. (31) из Алексинца и Далибор Ж. (36) из Сокобање ухапшени. Тада је на месту сувозача БМВ-а повређен Нишлија Саша Дудић (36). Сви су годинама у тефтерима полиције и криминалци из прве „гарде“.

Тешке муке преживео је брачни пар Живко и Милица Миловановић, пензионери и Крушја, које су разбојници „посетили“ у њиховој кући, пребили их и малтретирали и узели им 1.120 евра и 18.000 динара. После правосудног скандала када су разбојници пуштени на слободу због нестанка струје, поново су прошле суботе ухапшени отац и син Горан Петровић (52) и Марко Љубеновић из Житковца, а због учествовања у разбојништву, иза решетака се нашло још неколико младих људи из околних села.

Алексинчанин Драган Б. (24) нашао се иза браве због сумње да је четрнаестогодишњу девојчицу из Параћина приморавао на проституцију, док је његов суграђанин Слободан Ђ. (57) ухапшен због сумње да је 20. јанура обио кућу у Алексинцу и однео 7.470 евра.

У ПУ Ниш су нам само кратко одговорили да се нису бавили анализом ситуације у Алексинцу, наводећи, да је „безбедност у овом граду и околини под даноноћном контролом полиције“.

Тако је мали, некада рударски миран град у коме се колико-толико осећало спокојство, па иако се десило неко тешко кривично дело, на пример убиство, то је било веома ретко. Сада се претворио у криминалну средину у којој честити људи стрепе и за себе и за своју децу и која се прочула далеко ван општинског атара.

Извор: Новости

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *