Вијести, Регион

Александар Вучић срећан што се срео са Сузан Рајс и што ће се срести са Викторијом Нуланд и Џоном Мекејном

ПЛАНИРА ДА ОТПУТУЈЕ У ДЕЛАВЕР ДА ИЗРАЗИ САУЧЕШЋЕ ЏОЗЕФУ БАЈДЕНУ

  • Има планиран разговор и са конгресменом Елиотом Енгелом из Њујорка који слови за једног од највећих албанских лобиста… Верује да ће тај разговор бити „лековит“

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић састао се данас у Белој кући са саветницом председника САД за националну безбедност Сузан Рајс, а после састанка је поручио да Србија може да рачуна на подршку Сједињених Држава, али је и нагласио да САД веома поштује економске реформе Србије.

        „Сузан Рајс је изразила недвосмислену подршку отварању првих поглавља у преговорима са ЕУ и верујем да ће сигнал Вашингтона Европској унији бити сигнал подршке Србији. А кад имате подршку САД онда је све неупоредиво лакше и то је важно за Србију“, рекао је Вучић за РТС.

        Он је додао да је састанак са Рајсовом, која је трећи човек Беле куће, био добар, користан, одговоран и да је она изразила веома високо мишљење о економским и политичким реформама које спроводи Србија, као и о очувању политичке стабилности у Србији, али и у региону.

        „Србија може да рачуна на подршку САД“, поручио је Вучић.

        Он је објаснио да је било предвиђено да се састане у Белој кући са америчким потпредседникиом Џозефом Баједеном, али да је он ван Вашингтона, у Делаверу због велике породичне трагедије.

        Вучић је најавио да постоји могућност да делегација Србије оде у Делавер и изрази саучешће Бајдену.

        Вучић је рекао да ће сутра разговарати и са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд, као и да је у Вашингтону тренутно и комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан, са којим би такође требало да се сретне.

        Премијер је указао да је веома задовољан досадашњим састанцима и са америчким званичницима и привредницима, Хојтом Јием задуженом за Балкан, Амосом Хохштајном главним човеком за енергетику за Европу, и да предстоје разговори са најважнијим сенаторима и конгресменима.

        Вучић ће се састати са сенатором Џоном Мекејном, представницима Српског кокуса, али и са конгресменом Елиотом Енгелом из Њујорка који слови за једног од највећих албанских лобиста…

        На питање како види те разговоре са Енгелом премијер је указао да је желео да води такву политику у којој се никада не бисмо састајали са онима који другачије мисле „или много другачије мисле“ никакве резултате не бисмо постигли и додао да сматра да је и амерички конгресмен Енгел задовољан што ће до састанка доћи.

Александар Вучић

Александар Вучић

„Он ће изнети своје, ми наше ставове, али сам сигуран да је разговор лековит и увек добар“ рекао је Вучић и указао да добрим речима, плановима и идејама можемо да мењамо и његове ставове и мишљење иако је, нагласио је, сасвим сигурно да се око многих ствари нећемо сложити.

„Америка веома – веома поштује економске реформе Србије, ниво фискалног дефицита који смо осигурали у првих пола године и то је нешто што нам на Западу доноси огроман кредибилитет и много већу подршку него што смо је икада имали“, закључио је Вучић.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *