Вијести, Регион

Александар Вучић: Николић ми са платформом о Косову прави озбиљне проблеме

ПРЕМИЈЕР ПРОЗАПАДНИМ НВО: НИКОЛИЋ МЕ „МИНИРАО“ И СЛАЊЕМ ВОЈСКЕ НА ПАРАДУ У МОСКВИ

  • Александар Вучић саговорницима из НВО поверио и да су се Влада и он лично нашли у небраном грожђу како да се односе према Николићевом документу – ако га прихвате, Србија ће се замерити Западу, а ако га одбаце, испало би да је Влада против Косова у Србији
  • План Томислава Николића за КиМ предвиђа да ова територија формалноправно има статус аутономне покрајине у оквиру Србије, с овлашћењима попут федералне јединице или републике, која подсећају на решења из устава СФРЈ из 1974. године
  • Када би Влада и Скупштина Србије затражиле од ЕУ и УН да се, као што замишља Николић, што хитније покрену преговори о „коначном статусу” КиМ, и то на оваквим основама – то би, наводно је рекао Вучић, жестоко угрозило примену Бриселског споразума и све што је досад у дијалогу с Приштином под окриљем ЕУ постигнуто. Тиме би и европски пут Србије био блокиран
  • Премијер се пожалио и на Милорада Додика. Како је рекао, Додик се чврсто повезао са Русима, који су му приликом посете Москви 9. маја понудили 500 милиона евра помоћи за Српску, али и нижу цену гаса из увоза. У замену за то, Додик би наставио да инсистира на референдуму о останку РС у БиХ, што знатно компликује и позицију Србије у региону и појачава притиске Запада на Београд да „смири” Додика

        ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да не зна шта пише у платформи председника Србије Томислава Николића о Косову, као ни да ли је тај документ стигао у кабинет премијера Александра Вучића.

        „Нисам упозната са садржајем платформе, али ни о томе да ли је платформа стигла у кабинет. Када дође у кабинет премијера, сешћемо као тим и разговарати о томе“, рекла је она новинарима након што је у Београду потписан уговор о наставку изградње Жежељевог моста у Новом Саду.

        Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић изразио је забринутост због тога што ни Влада није видела тако важан документ о тако важном националном питању као што је Косово.

        „Тиме шаљемо лош сигнал међународној заједници и народу Србије“, казао је Пајтић и упитао како опозиција може нешто да каже о платформи коју још ни Влада није видела.

        Пајтић је казао да је на Влади и председнику Србије да усагласе оно што су елементарни ставови државе, а тек након тога опозиција ће моћи да критикује или подржи тај документ.

        „Томислав Николић ми платформом о Косову прави озбиљне проблеме, а о томе шта у њој пише сазнао сам из медија“ – ово је премијер Александар Вучић, по сазнањима „Блица”, рекао представницима невладиних организација с којима је разговарао прошле седмице.

         Председник српске владе је, подсетимо, одржао два састанка са водећим људима десетак НВО, посвећена стању људских права у Србији, европским интеграцијама и безбедносним темама.

         Вучић је том приликом рекао да има великих проблема с председником Томиславом Николићем, који је без икаквих консултација с њим написао и онда неким медијима проследио предлог државне платформе о Косову и Метохији. Тај документ, који је Николић наменио Влади и Народној скупштини да га усвоје, није се нашао на Вучићевом столу пре него што су неки изводи осванули, „из незваничних извора”, у јавности. Ово је наљутило Вучића, који, по сопственим речима, није могао да поверује шта председник Србије ради.

         Такође, објаснио је премијер саговорницима из НВО, Влада и он лично нашли су се у небраном грожђу како да се односе према Николићевом документу – ако га прихвате, Србија ће се замерити Западу, а ако га одбаце, испало би да је Влада против Косова у Србији.

         План Томислава Николића за Косово предвиђа да ова територија формалноправно има статус аутономне покрајине у оквиру Србије, с овлашћењима попут федералне јединице или републике, која подсећају на решења из устава СФРЈ из 1974. године.

         Када би Влада и Скупштина Србије затражиле од ЕУ и УН да се, као што замишља Николић, што хитније покрену преговори о „коначном статусу” КиМ, и то на оваквим основама, то би жестоко угрозило примену Бриселског споразума и све што је досад у дијалогу с Приштином под окриљем ЕУ постигнуто. Тиме би и европски пут Србије био блокиран, оценио је Вучић у разговору са НВО.

         Ипак, како је објаснио, с друге стране је политички тешко замисливо да Влада и владајућа већина у парламенту, дакле СНС, просто одбаце Николићева решења, јер би их онда политички противници у Србији лако могли оптужити за издају, односно да се одричу Косова због ЕУ.

Александар Вучић

Александар Вучић

Управо ова Николићева минирања била су и један од разлога које је премијер навео представницима проевропских НВО за организовање састанака, јер су му и у том делу друштва потребни савезници за увођење Србије у ЕУ, сазнаје „Блиц”.

Премијер се жалио и на председника Републике Српске Милорада Додика. Како је рекао, Додик се чврсто повезао са Русима, који су му приликом посете Москви 9. маја понудили 500 милиона евра помоћи за Српску, али и нижу цену руског гаса из увоза. У замену за то, Додик би наставио да инсистира на референдуму о останку РС у БиХ, што знатно компликује и позицију Србије у региону и појачава притиске Запада на Београд да „смири” Додика.

Вучић је на састанцима иза затворених врата са НВО навео да га Николић минира пред ЕУ, поред платформе о Косову, и одлуком да оде с војском на Путинову параду 9. маја у Москви, али и залагањима председниковог кабинета, пре свих саветника Оливера Антића, да Дража Михаиловић буде рехабилитован.

Бета – Блиц

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *