Вијести, Регион

Александар Чепурин: Земље Балкана да одлуче како ће се снадбдијевати гасом

ЗЕМЉЕ БАЛКАНА ДА ОДЛУЧЕ КАКО ЋЕ СЕ СНАБДИЈЕВАТИ ГАСОМ

БЕОГРАД, 2. МАРТА /СРНА/ – Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин поручио је да би земље Балкана требало да се опредијеле у наредним мјесецима како ће се снадбдијевати гасом када за четири године истекне уговор о транспорту руског гаса преко Украјине.

„Сада када је јасно да пројекат `Јужни ток` није успио, све европске земље примаоци руског гаса треба да сагледају своје интересе, поруше политичке зидове који угрожавају њихову енергетску безбједност и преоријентишу се на снабдијевање преко `Сјеверног тока`“, рекао је Чепурин.

Обраћајући се учесницима конференције о теми „Руски енергетски пројекти на Балкану послије `Јужног тока`“ која је одржана у Београду, он је навео да данашња геополитичка ситуација у Европи није уопште лака, али да свака земља треба да брани своје националне интересе, а тако и интересе „великог европског континента“.

„Сада када је `Гаспром` изнио чврст став да након истека уговора од четири године гас више неће ићи у Европу старом трасом, већ ће ићи преко Турске до коначног одредишта на турско-грчкој граници, Србија треба да сагледа своје интересе и да их дефинише. Све је важно – од цијене, количине и поузданости испоручиоца“, рекао је Чепурин.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин

Према његовим ријечима, прелиминарни договор је да се изграде четири цјевовода, од којих би први требало да буде завршен 2016. године.

Замјеник директора Руског центра за стратешка истраживања Игор Прокофјев нагласио је да Русија никада није жељела да има улогу енергетске суперсиле, нити да било коју земљу у Европи уцјењује како се то сада представља.

„Неки нас представљају као `енергетског монструма`. Русија никада никога није уцјењивала. Наш приступ је био да су оптужбе толико апсурдне да их не треба коментарисати“, рекао је Прокофјев.

Он је указао да је велики проблем што ЕУ на Русију гледа само као на испоручиоца гаса, али не и као партнера.

„Русија не може да буде само испоручилац. Русија хоће да буде у свим фазама прераде и да буде партнер. Потребно је да европски политичари објективно сагледају ситуацију. Ми имамо велики потенцијал, али од политике зависе будући односи“, рекао је Прокофјев.

Главни уредник часописа „Нова српска политичка мисао“ и политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић оцијенио је да је пројекат „Јужни ток“ пропао из геополитичких разлога и нагласио да фијаско „Јужног тока“ није утицао на расположење грађана Србије према Русији, иако су од самог пројекта имали велика очекивања.

Представљајући резултате анкете коју је „Нова српска политичка мисао“ провела међу грађанима којима је постављено питање ко је крив за пропаст „Јужног тока“, Вукадиновић је навео да је чак 39,8 одсто грађана као главног кривца означило САД, док 20 одсто грађана сматра да је кључни кривац ЕУ.

Према његовим ријечима, 6,5 одсто грађана сматра да је кривац Русија, а 2,4 одсто кривца види у Бугарској.

„Гледајући ове податке намеће се закључак да су грађани Србије бољи аналитичари од аналитичара и политичара. Овај налаз даје добру основу за српско-руске односе у будућности и показује да није све у новцу већ да има нешто у срцу и души“, закључио је Вукадиновић.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *