Вијести, Регион

Александар Чепурин: Косово није држава већ де-факто протекторат, па шта ће му војска?

„С ОБЗИРОМ ДА СЕ 300-350 МИЛИТАНАТА СА КОСОВА НАЛАЗИ У СИРИЈИ – ШТА ОВДЕ ДА СЕ ОЧЕКУЈЕ КАД СЕ РАТ ЗАВРШИ?”

  • У интервјуу телевизији „Мост” из Звечана, Александар ЧЕПУРИН је указао да је Резолуција СБ УН 1244 темељни документ који су сви прихватили и који је основ за решавање косовског проблема и нагласио да је важно да Београд не признаје једнострани акт сецесије

         КАДА су у питању даљи преговори који се воде између Београда и Приштине, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин истиче да је оптимиста, али не и када је у питању реализација договорених споразума.

         “Европска унија је уз сагласност Београда преузела улогу посредника у решавању конфликта. Али, данас је све јасније да јој недостаје снаге да обезбеди спровођење чак и првог споразума”, рекао је Чепурин у интервјуу за телевизију “Мост” из Звечана.

         Када је у питању реализација договореног, он каже да се “споразуми склапају али се врло лоше реализују”.

         “Међународна заједница, све земље које су подржале Резолуцију 1244 треба да доприносе њеној реализацији, уместо да раде тајно и јавно против ње”, рекао је Чепурин и нагласио да “свако тумачи на свој начин оно шта је потписао, на пример, у Бриселу”.

         Он је напоменуо да је, “што се тиче чланства Косова у међународним организацијама, свима познато да Косово није држава, али да се улаже много напора да се оно прогура у неку међународну организацију”.

         Говорећи о питању Косова и Метохије и Резолуцији СБ УН 1244, која је, како каже, “темељни документ који су сви прихватили и који је основ за решавање косовског проблема”, Чепурин је рекао да је важно да Београд не признаје једнострани акт сецесије.

         “Приступ Србије, став Србије имају и имаће кључни значај. ЕУ има неке оквире свог деловања утврђене од стране Савета Безбедности УН, које треба да поштује. Не би требало да на своју руку предаје неке надлежности косовским властима. Када немамо другог решења, немамо сагласности, треба да чувамо оно што имамо. Београд и Приштина су потписали Бриселски споразум, где постоји неколико врло важних тачака”, оценио је Чепурин.

         Једна од тих тачака је и формирање Заједнице српских општина.

         “Бриселски споразум, којим је предвиђено оснивање ЗСО, може да допринесе решавању проблема Косова. Генерално, као прво, треба да идемо напред без сукоба, без крви. И тако тражимо да решимо те проблеме на миран начин. Друга ствар, која је битна – то су права Срба на Косову. И овде врло важну улогу има та Заједница српских општина. У Бриселу је потписан докуменат, и кад говоримо да треба да се настави дијалог Београда и Приштине, мислимо да се морају испунити већ постигнути договори”, рекао је руски амбасадор у Београду.

         Он је истакао да Косово није држава, већ де-факто протекторат, па се онда поставља питање зашто хоће да створи властиту војску.

         “Потребна је јасна реакција међународне заједнице. Неке су ствари сасвим очигледне, а посредник о њима треба да износи јасан став. Верујемо да ће Косово остати део Србије и да ће српски народ на Косову и Метохији бити потпуно заштићен”, рекао је Чепурин.
         Оцењујући рад Еулекса на Косову и Метохији, он поставља питање “зашто Специјални суд за злочине које је починила ОВК до сада није прорадио.

         “Међународни представници у Приштини су нам рекли да све води до тога да ће Суд ускоро почети са радом. Али колико то ускоро? И колико ефикасно? Све активније се поставља питање о трансформацији косовских безбедносних снага у војску”, рекао је Чепурин.

         Он је оценио да је “људима на Косову и Метохији врло важно да имају посао, плату за рад, да издржавају децу, да преживе”.

         “Када је таква економска ситуација и на југу и на северу Косова, онда наравно нема основа за велики оптимизам. А кад говоримо да се 300-350 милитаната са Косова сада налази у Сирији – онда шта очекује овај регион када се тај рат заврши? Због тих фактора не можемо да разговарамо мирно, рационално и са оптимизмом. Али ако имамо ове проблеме, треба да их некако решавамо”, додао је Чепурин.

         Говорећи о ситуацију у свету и борби против тероризма руски амбасадрор у Београду Александар Чепурин рекао је да је “сасвим очигледно да је немогуће борити се против тог зла самостално и појединачно”.

         “Корени тероризма су веома стари. Он потиче још из колонијалних времена када су се вековима извозила богатства из неких земаља. Корени тероризма су и у “арапском пролећу”, када је био уздрман читав Блиски Исток. Сада се такозвани “покушај демократизације ових простора од стране Запада и НАТО враћа бумерангом у Европу”, оценио је Чепурин и додао да се “ни Русија ни Србија никада нису бавили таквим стварима”.

         Чепурин сматра да се сви суочавамо са претњом исламског тероризма и да нема друге могућности осим сарадње Истока и Запада у борби против тог зла.

         Говорећи о односу Србије и Русије Чепурин је рекао да сарадња две земље није уперена ни против кога.

         “Нема ваљаних разлога да неко покушава да наруши наше односе. А и Косово је важан елеменат. Подржавамо став Србије, трудићемо се да учинимо оно што ће Србима највише користити”, рекао је Чепурин.

         Он сматра је потребно да у Русији више знају о Србији “и то је задатак српске државе – јаче позиционирање у свету укључујући и Русију”.

Александар Чепурин: Косово није држава већ де-факто протекторат, па шта ће му војска?

Александар Чепурин: Косово није држава већ де-факто протекторат, па шта ће му војска?

Чепурин и додао да је присуство Русије на КиМ битно али је потребно и стално бити у контакту са људима који раде у међународним организацијама као и са Србима који живе на територији Косова и Метохије.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *