Регион

Алармантно: Породилишта у Србији без Бе-Се-Же вакцине!

lek-inekcija-vakcina-serum-laboratorija-1353285873-231378

У породилиштима у Ваљеву, Јагодини и Пироту већ више од месец дана нема Бе-Се-Же вакцина, а из Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” поручују да прве испоруке могу да се очекују ове седмице

У породилиштима у Ваљеву, Јагодини и Пироту већ више од месец дана нема Бе-Се-Же вакцина, а из Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” поручују да прве испоруке могу да се очекују ове и наредне седмице.

Директор Опште болнице Јагодина др Дарко Милетић рекао је да у њиховом породилишту ове вакцине нема већ месец дана, али да то није проблем само у њиховој здравственој установи већ у целој Србији и да је дошло до застоја у набавци.

“У нашем породилишту се месечно роди 60 до 70 беба, што значи да толико новорођенчади није вакцинисано. Чим стигне вакцина, родитељи ће бити позивани да доведу бебе”, рекао је Милетић.

“Од почетка године, у Здравствени центар у Ваљеву није стигла ни једна Бе-Се-Же вакцина и још немамо званичну информацију када би прва испорука могла да се очекује”, изјавила је директорка Неонатологије др Марија Младеновић.

Истичући да је та служба потпуно спремна да спроведе ванредну имунизацију, она је додала да су мајкама невакцинисаних беба саветовали да их не изводе из куће и да их чувају од контакта са акутним и хроничним болесницима.

Са недостатком Бе-Се-Же вакцина се суочава и Здравствени центар Пирот.

На основу података којима располаже Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, несташица ових вакцина евидентирана је у појединим окрузима.

Институт Батут је, након што је у уторак добио сертификат серије вакцина, данас доставио план расподеле ове вакцине Институту за вирусологију Торлак.

“Након спровођења дистрибуције потребних количина вакцина за први квартал 2013. године, која је у надлежности Института Торлак, за очекивати је да ће током ове и наредне недеље вакцина бити доступна у свим породилиштима”, истиче се у саопштењу.

БСГ вакцина против туберкулозе се даје бебама у породилиштима, непосредно по рођењу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *