Вијести, Регион

АКС: Наставак штрајка, измена закона о бележницима, смена Селаковића

НЕПОПУСТЉИВИ: НАСТАВАК ПРОТЕСТА СА ИСТИМ ЗАХТЕВИМА, НАСТАВАК И ПРЕГОВОРА СА МИНИСТАРСТВОМ ПРАВДЕ

  • Седница Скупштине Адвокатске коморе Србије одржана у хотелу „М“ у Београду, али је била затворена за јавност

        СКУПШТИНА Адвокатске коморе Србије одлучила је данас да се настави протест адвоката са обуставом рада у целој Србији са неизмењеним захтевима – за измену Закона о јавном бележништву, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде.

        Председник  АКС Драгољуб Ђорђевић рекао је Танјугу да је Скупштина АКС гласањем одлучила да се протест настави у неизмењеном облику и са неизмењеним захтевима, али и да се наставе преговори са Министарством правде око решавања захтева адвокатуре.

        Преговори се настављају сутра у Министарству правде, додао је Ђорђевић и напоменуо да је Скупштина АКС дала одређене смернице стручном тиму АКС за преговарање.

        Седница Скупштине АКС одржана је у хотелу „М“ у Београду, али је према одлуци руководства коморе била затворена за јавност.

        Током расправе чуо се предлог да се ублажи обустава рада у односу на притворске предмете за лица која су већ у притвору, јер је забраном рада у тим поступцима комора повредила кодекс понашања, јер их онемогућава да штите права својих клијената који су у притвору.

        Одговор који је на то истицан је да је само суд позван да одлучује о притвору те да тај разлог не стоји, као и да кодекс обавезује адвокате да штите законитост.

        Адвокати су на последњој Скупштини одржаној 13. септембра донели одлуку да четири дана касније отпочну протест са обуставом рада до испуњења истих захтева.

        Преговори о захтевима адвоката – да се измени Закон о јавном бележништву и регулише паушално опорезивање, са Министарством правде вођени су у више наврата, али нису довели до обуставе штрајка. Последњи који су прекинути у суботу, требало би да се наставе сутра.

        На предлог Министарства правде, Закон о јавном бележништву измењен је у новембру тако што је укинут монополистички положај јавног бележника за састављање уговора о промету непокретности.

        Тим изменама утврђена је могућност да то раде грађани сами или уз помоћ адвоката, у ком случају се нотарска услуга за солемнизацију уговора наплаћује 60 одсто од пуне цене која се плаћа када уговор саставља јавни бележник у форми јавнобележничког записа.

        Међутим адвокати траже да се уговори о промету непокретности само легализују односно оверавају код јавног бележника, као што је то до 1. септембра чинио суд.

Драгољуб Ђорђевић

Драгољуб Ђорђевић

Недавно је, на предлог Министарства правде, Влада изменила Уредбу о паушалном опорезивању у складу са захтевима адвокатуре.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *