Вијести, Регион

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ: Пола ваше родбине воли СНС, а три четвртине је лудо за ЕУ

АКО СТЕ ПОМИСЛИЛИ ДА ЈЕ ОВО ПОКАЗАЛА АНКЕТА НЕКЕ ДРУГЕ АГЕНЦИЈЕ

  • ОВО МОЖЕ ДА БУДЕ ОБЈАШЊЕЊЕ САМО У СРБИЈИ: Рејтинг СНС је стабилан у односу на претходно истраживање и није пао због најављених мера штедње. То је зато што економске мере или нису дале резултате, или их грађани перципирају као добре, указао је Владимир Пејић из агенције Фактор плус
  • На питање – да ли подржавате предстојећи долазак Владимира Путина у Србију – 72 одсто анкетираних одговорило позитивно, 14 одсто навело да подржава уколико то не квари односе са ЕУ и САД, док је 11 одсто било против
  • Исто истраживање исте агенције показало да СПС наводно подржава 10,8 одсто испитаника, а Демократску странку 6,1 одсто
  • Социјалдемократска странка Бориса Тадића је близу цензуса и њу подржава 4,8 одсто грађана, а испод цензуса су све остале партије, с тим што међу њима највећу подршку имају СРС и Покрет Двери, које подржава око три одсто испитаника

        СРПСКА напредна странка (СНС) и даље има убедљиву подршку грађана и за њу би гласало 50,5 одсто гласача, а долазак председника Русије Владимира Путина 71 одсто испитаника оцењује као позитиван догађај, показало је редовно истраживање агенције Фактор плус.

        Кад је реч о уласку Србије у ЕУ, чак 75 одсто грађана подржава даље интеграције, од којих 22 одсто одговара да је за ЕУ, али не по сваку цену, док је четвртина испитаника против.

        Истраживање представљено у Медија центру показало је да СПС подржава 10,8 одсто испитаника, а Демократску странку 6,1 одсто, односно за око један одсто више у односу на претходно истраживање.

        Социјалдемократска странка Бориса Тадића је близу цензуса и њу подржава 4,8 одсто грађана, а испод цензуса су све остале партије, с тим што међу њима највећу подршку имају СРС и Покрет Двери, које подржава око три одсто испитаника.

        Рејтинг СНС је стабилан у односу на претходно истраживање и није пао због најављених мера штедње, рекао је Владимир Пејић из агенције Фактор плус.

        „То је зато што економске мере или нису дале резултате, или их грађани перципирају као добре“, објаснио је Пејић.

        Према истраживању Фактора плус, 60 одсто грађана сматра да долазак Владимира Путина неће утицати на односе Србије и ЕУ и САД, док 26 одсто испитаника сматра да ће односи бити на нижем нивоу.

        С друге стране, 69 одсто испитаника сматра да ће долазак утицати да односи са Русијом буду бољи, док 20 одсто сматра да се неће променити.

        На питање да ли подржавате предстојећи долазак Путина у Србију, 72 одсто становника одговара позитивно, 14 одсто наводи да подржава уколико то не квари односе са ЕУ и САД, док је 11 одсто испитаника против.

        „Подршка од више од 70 одсто не значи да су ти грађани опредељени за Русију, а против САД или ЕУ, већ да сматрају да је то нешто добро за земљу“, рекао је Пејић.

        Највећи број грађана осећа задовољство због организовања војне параде поводом 70. година од ослобођења Београда, док разочарање осећа десет одсто грађана.

        „Најизраженије осећање међу испитаницима је нада, да ли је нада у Русију, нашу владу… нада да успешно пливамо на два колосека – ка ЕУ и у односима са Русијом“, рекао је Пејић.

        Истраживање је показало да 76 одсто испитаника Извештај ЕК о напретку Србије оцењује као позитиван догађај, док готово половина испитаника верује да се у Србији ништа неће променити након извештаја.

        На питање да ли податак да је Србија остварила највећи напредак у процесу придруживања ЕУ од свих балканских земаља значи да је Србија лидер у региону, 71 одсто одговара позитивно, док 29 одсто сматра да није.

        За више од половине испитаника позитиван извештај ЕК представља велики успех актуелне владе и значајан корак ка ЕУ, док 28 одсто одговара да је логичан след догађаја, а 21 одсто га оцењује као удаљавање од Русије.

        Више од 90 одсто испитаника сматра да су приоритети за државу животни стандард, сузбијање криминала и корупције, економски развој земље, за 43 одсто испитаника то су европске интеграције, док само девет одсто сматра да је приоритет питање Косова и Метохије.

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ: Пола ваше родбине воли СНС, а три четвртине је лудо за ЕУ

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ: Пола ваше родбине воли СНС, а три четвртине је лудо за ЕУ

        Анкета је урађена на узорку од 1.200 испитаника у Србији без Косова и Метохије, у периоду од 8. до 10. октобра.

        Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *