Вијести, Регион

Ако имате „Јужни ток“ тешко да ће неко моћи да вас бомбардује

Бајатовић: Ако имате „Јужни ток“ тешко да ће неко моћи да вас бомбардује

Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић изјавио је вечерас да ће Србија и Русија, без обзира на неистоветан власнички удео у предузећу „Јужни ток Србија“, потпуно равноправно управљати тим предузећем.

Изградња гасовода

Изградња гасовода

Бајатовић је, гостујући на телевизији „Пинк“, рекао да руска страна, иако има 51 одсто удела у том предузећу, не може да донесе ниједну кључну одлуку, као што су промена седишта или назива фирме, без сагласности Србије.

Он није могао да објасни зашто власнички удео у „Јужни ток“ кроз Србију није 50 према 50 одсто, као у свим другим државама кроз које ће тај гасовод проћи, али сматра да постоје две доминантне теорије: да се Србија на тај начин реванширала Русији за подршку око Косова, а друга је да је такав аранжман направљен како би гасовод већом дужином био трасиран преко наше територије, чиме је Србија постала чворшна земља.

„Тешко је данас оспоравати „Јужни ток“, јер биће промењена геостратешка позиција Србије. Ако имате „Јужни ток“ тешко да ће неко моћи да вас бомбардује“, рекао је Бајатовић, истичући да реализација тог пројекта, такође, дугорочно гарантује снабдевање стратешким енергентом, тиме и енергетску стабилност, али и интензивнији прилив руског капитала.

Одговарајући на критике због чињенице да је заједничко српско-руско предузеће основано са седиштем у Швајцарској, Бајатовић је рекао да „нема економског ризика да ће тамо неко прати паре и да ће било шта бити непрофесионално рађено, јер тај пројекат ће бити под лупом ЕУ“.

Бајатовић је прецизирао да ће на изградњи „Јужног тока“ кроз Србију бити запослено 5.000 људи и да ће радови трајати две године, а да ће пун капацитет протока гаса ка Италији бити успостављен 2017. године.

Извор: Танјуг

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *