Вијести, Регион

Афилохије: Полако почињу да – поред КиМ – и делове Црне Горе припајају Албанији

„БЕЗГРАНИЧНА ЦРКВА НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ У ГРАНИЦАМА АВНОЈЕВСКЕ ФИЛЏАН-ЦРНЕ ГОРЕ“

  • Митрополит у манастиру Савина код Херцег Новог упозорио и народ и власт: Ратни злочинац Хашим Тачи и Еди Рама су недавно проглашени за почасне грађане Улциња. Другим ријечима, већ полако припајају Косово и Метохију, дјелове Црне Горе и Македоније Албанији
  • Недавно је упутио писмо Милу Ђукановићу о страдању једне избегличке породице из Метохије, која је пореклом из Васојевића. Написао му је: “Отац те породице спрема се да иде у Француску као азилант, јер му, вели, нема живота овдје у Црној Гори. Живе у некој рушевини која има само кров, али су им надлежни наложили да се иселе и из те рушевине. Пожалио се да су му недавно претукли супругу само због тога што је обукла мајицу на којој је писало „Србија”
  • Овоме је митрополит додао: „Оца те жене су убили Шиптари, брата су јој убили, сестре су јој силовали, и њу су силовали… Ево шта се догађа са мојим и вашим Црногоркама у вријеме вас као предсједника који је признао независно Косово и у вријеме мене, несрећнога и јаднога Митрополита Црне Горе”

         АРХИЕПИСКОП цетињски и Митрополит црногорско-приморски Афилохије казао је 2. маја 2015. године у манастиру Савина код Херцег Новог да је недавно проглашење ратног злочинца Хашима Тачија и албанског премијера Едија Раме за почасне грађане Улциња почетак припајања делова Црне Горе тзв. Великој Албанији.

         „Проглашени су почасним грађанима у Улцињу. Другим ријечима, већ полако припајају Косово и Метохију, дјелове Црне Горе и Македоније Албанији”, упозорио је Митрополит Амфилохије.

         Владика је то рекао поводом тридесете годишњице страдања Ђорђа Мартиновића, косметског Србина кога су албански терористи 1. маја 1985. године набили на пивску флашу.

         „То је модеран начин набијања на колац. Види се и по презимену одакле је Ђорђе Матртиновић поријеклом, да је из Бајица код Цетиња. Његовим страдањем започело је набијање на колац Косова и Метохије, страдање које и данас траје ”, казао је Митрополит Амфилохије.

         Он је подсетио да су ондашње комунистичке власти покушале да Мартиновићево страдање сакрију од јавности, те да су чак тврдиле да је у питању самоповређивање.

         „Али, мучеништво не може бити заборављено нити остати нечујно”, рекао је Владика.

         Владика је указао на континуитет нацифашистичког, комунистичког и НАТО насиља над Косовом и Метохијом, од 1941. године до наших дана.

         „Пред нашим очима, уз сарадњу савремених моћника и тирана, у чијем тиранству нажалост први пут у историји учествује и власт ове државе и овога народа, дешава се и наставља велико насиље и несрећа на Косову и Метохији”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

         Он је назвао тугом и жалошћу чињеницу да је црногорска власт признала независност Косова и Метохије.

         “Туга је и жалост да  је савремена црногорска власт признала ту тиранију, прихватила бомбардовање Косова и Метохије, насиље над Косовом и Метохијом, као и прогон многобројних сународника који су с Косова и Метохије поново прогнани у Црну Гору”, рекао је Владика Амфилохије.

         Владика је казао да је недавно упутио писмо председнику Владе Црне Горе Милу Ђукановићу у којем га је известио о страдању једне избегличке породице из Метохије, која је пореклом из Васојевића.

         „Отац те породице, коју знам и коју сам обилазио, о којој већ шеснаест година брине манастир Острог, претходно ми је написао писмо у којем каже да се спрема да иде у Француску као азилант, јер му, вели, нема живота овдје у Црној Гори. Живе у некој рушевини која има само кров, али су им надлежни наложили да се иселе и из те рушевине”, казао је Владика.

         Он је казао да му се тај косметски страдалник у писму пожалио да су му недавно претукли супругу само због тога што је обукла мајицу на којој је писало „Србија”.

         „Оца те жене су убили Шиптари, брата су јој убили, сестре су јој силовали, и њу су силовали”, рекао је Митрополит Амфилохије и додао да је копију тога писма, уз своје пропратно писмо, упутио Милу Ђукановићу, те да од њега очекује одговор.

         „Написао сам му: Ево шта се догађа са мојим и вашим Црногоркама у вријеме вас као предсједника који је признао независно Косово и у вријеме мене, несрећнога и јаднога Митрополита Црне Горе”, казао је Владика Амфилохије.

         У манастиру Космач на Скадарском језеру он је рекао да СПЦ у Црној Гори не може као своје прихватити државне границе авнојске филџан-државе.

         „Нека наша уважена власт схвати да не може несмјестива, безгранична, Христова Црква да буде у границама авнојевске филџан-Црне Горе“, рекао је Владика Амфилохије коментаришући тако захтев државних званичника да Црква у Црној Гори саобрази своју мисију са границама независне црногорске државе.

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Афилохије

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Афилохије

Он је казао да Црква више од две хиљаде година има своје устројство, а да су се све државне границе мењале кроз историју.

„Ево, овај храм су, рецимо, градили Мрњавчевићи. По њима су они били окупатори, тако и Немањићи. Па онда редом – све окупатор до окупатора – до Митрополита Амфилохија. Сад ме онај Кривомозгић прогласио за окупатора Цетињског манастира, и то са Ловћена. Отишао горе да се руга Светом Петру Другом, Ловћенском Тајновидцу, да поред његових моштију прича такве сулуде бесмислице мислећи да тако служи Богу и овој држави“, казао је Владика Амфилохије.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *