Вијести, Регион

Адвокат Кустурице: Николаидис позивао на линч редитеља

Андреј Николаидис

Андреј Николаидис

У Основном суду у Подгорици јуче је завршено суђење по приватној тужби Емира Кустурице против Андреја Николаидиса и недјељника „Монитор” ради надоканаде нематеријалне штете због душевних болова. Кустурица је тужио Николаидиса и „Монитор” због навода у тексту „Ђавољи шегрт”, објављеног 2004. године, у којем се тужиоцу импутира да је „глуп, ружан, покварен, да је пружао алиби за сваког убијеног Муслимана”.

У питању је поновљени поступак након што је Уставни суд Црне Горе 19. јануара 2012. године укинуо пресуду Врховног суда из јуна 2009. године којом су књижевник Андреј Николаидис и недјељник „Монитор”, за који је Николаидис тада писао, били обавезни да плате редитељу Емиру Кустурици 12.000 еура на име „душевних болова, због повреде угледа, части, слободе и права личности”.

Адвокаг тужиоца Марика Новаковић оцијенила да се ријечима „пружао је алиби за сваког убијеног Муслимана” позивало на линч Кустурице.

„Николаидис има велику медијску моћ, јер су данима након пресуде Вишег и Врховног суда у корист Кустурице објављивани текстови ради притиска на одлуку суда. У међувремену је Николаидис постао савјетник предсједника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића, тако да је сумња у позитиван исход овог спора оправдана“, закључила је Новаковићева.

Подсјећамо да је Андреј Николаидис у својој књизи “Мимесис”, написао: „Православље у Црној Гори смрди као кужна лешина, све до неба… Ако неко у Црној Гори има потребу да изврши омањи геноцид, то ће свакако учинити на Божић. И тај обичај установио је свештеник, онај који је волио да пише поезију, Владика Петар Други Петровић…”

Осим тога, Николаидис је својевремено за сарајевски сајт “Урбан Баг” дао сљедећу изјаву: “Био бих почаствован ако би мој рад био инспиративан за било коју фундаменталистичку групу, било исламску или протестантску…”

Николаидис је такође изјавио да би био цивилизацијски искорак да је активиран експлозив нађен у бањалучкој дворани „Борик“ у вријеме прославе двије деценије постојања Републике Српске, којој је присуствовао  државни врх Србије и РС, као и српски партијарх Иринеј.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *