Вијести, Регион

А.В.и даље наваљује у ЕУ, али признаје да од њега и Србије – мало шта зависи

„УМЕСТО АЛТЕРНАТИВНИХ ПУТЕВА, САДА ОТВАРАМО ПРЕЛАЗЕ У ДОГОВОРУ СА АЛБАНЦИМА”

  • Премијер најавио да ће поводом Саше Јанковића пред Ханом и неким другима говорити тако „да би народ видео да их се не плашим ни најмање”. Ако је судити по извештају државне агенције Танјуг – НИЈЕ ГОВОРИО УОПШТЕ

         ПРЕМИЈЕР Александар Вучић предао је вечерас комесару ЕУ Јоханесу Хану Акционе планове за поглавља 23 и 24 и истовремено поручио да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије, али да је одлука о отварању поглавља на Бриселу.

         „Не бих лицитирао о томе када ће бити отворена прва поглавља, данас сам рекао да очекујем у јуну, најкасније у септембру, али од нас мало тога зависи, то је питање за земље чланице ЕУ и за Брисел на које они морају да дају одговор“, поручио је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са европским комесаром Јоханес Ханом.

         Он је рекао да Србија никога ни за шта неће молити, да она има свој стратешки циљ, али да је обавеза српске Владе да поштује достојанство српског народа.

         „Зато ћемо одговорним радом покушати да добијемо поверење бриселских институција и земаља чланица“, рекао је премијер Србије.

         Вучић је рекао да ће српска страна учинити све да се реши питање српске заједнице на КиМ како би се српском народу обезбедила јаснија будућност.

         Вучић је подсетио да је Влада Србије много урадила на економском плану и да јој у том сегменту нико не може ништа да замери, али и да је осигурала политичку стабилност у региону, наставила дијалог са Приштином, завршила скрининг процесе са добрим резултатима.

         Премијер је рекао да ће 18. маја на састанку Пријатеља Србије у Бриселу додатно образложити позиције наше земље.

         Како је додао, Србија ће наставити да води политику разумевања с циљем да се избегне било каква нестабилност.

         „И верујем да ћемо моћи да будемо и да останемо стуб стабилности као што је то био случај и до сада. Господину Хану још једном захваљујем на озбиљном приступу и фер и коректном односу према Србији. Ви знате да ја то не изговарам увек и да се трудим да будем објективан“, рекао је Вучић.

         Он је рекао и ће Београд наставити дијалог са Приштином и истакао да се нада да ће ЕУ то умети да поштује.

         Одговарајући на питање шта је све потребно да се уради да би Србија отворила преговарачка поглавља, Вучић је рекао да ће „српска страна наставити да ради“.

         „Нема примедби на економске реформе, а што се тиче појединих питања око Косова, остало је да се реши једна важна ствар која није била кривица и одговорност Србије, а то је питање ЗСО“, рекао је Вучић.

         Премијер је подсетио да је у досадашњем дијалогу Београд у последњих неколико месеци, због благодети целе Србије, потписала споразум о правосуђу, донела имплементациони план о правосуђу, постигла договор о цивилној заштити, договор о општинским буџетима, да су се Срби вратили у косовски парламент и владу, „иако су били протерани оданде само зато што су ствари назвали правим именом“.

         „То су ствари које смо ми урадили, не постоји више прича о тзв. алтернативним путевима, сада отварамо нове прелазе у договору са Албанцима“, навео је он.

         Премијер је указао и да је Србија увек желела да разговара о српској заједници јер је то, како је рекао, питање права нашег народа на КиМ.

         „Неко други није желео да разговара и вероватно због тога плаћамо цену. Ми хоћемо да наставимо да радимо свој посао, надам се да ће Европа то поштовати“, прецизирао је премијер.

         Вучић је рекао да је од 15 тачака Бриселског споразума Београд испунио све што је до њега, а да шест тачака које се тичу српске заједнице нису испуњене.

         Хан је изјавио да је важно постићи напредак у дијалогу Београда и Приштине и да уколико тога буде није невероватно да се може почети са отварањем преговарачких поглавља ове године.

         Он је на заједничкој конференцији за новинаре изразио уверење да је приступање ЕУ кључни стратешки циљ владе и да је она томе апсолутно посвећена.

         Хан је рекао да је разговарао и са земљама чланицама како се могу остварити циљеви, да има и даље неких питања и услова али да је убеђен да они могу бити превазиђени и испуњени. „Апсолутно је важно да наставимо дијалог Београда и Приштине и апсолутно је важно имати конкретне резултате. Уколико то буде случај мислим да није невероватно да можемо почети са отварањем поглавља ове године“ рекао је он.

         Хан је изјавио да је јако важно поштовати позицију омбудсмана.

Комесар ЕУ Јоханес Хан и премијер А.В.

Комесар ЕУ Јоханес Хан и премијер А.В.

Хан је, одговарајући на питање Танјуга – да ли је са српским премијером Александром Вучићем разговарао о заштитнику грађана, одговорио потврдно.

„Разговарали смо, али пре свега бих хтео да кажем да омбудсмани постоје у свим нашим земљама, у мојој их има чак три. Јако је важно поштовати позицију омбудсмана, није увек по вољи шта он говори, али важно је раздвојити Канцеларију и појединачне разговоре“, рекао је Хан.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *