Вијести, Регион

А.В.: Целе Газиводе нећу дати, ако зато нема поглавља – нека нема, али то нећу да потпишем

НИКОЛИЋ ХАНУ: ГРАЂАНИ СРБИЈЕ, УПРКОС НАПОРИМА ВЛАДЕ, ЈОШ НЕМАЈУ НАДУ У БОЉИ ЖИВОТ

  • ХАН: Није једноставно објаснити европским саговорницима зашто Србија учествује на паради у Москви
  • НИКОЛИЋ: Опасност је стварање велике Албаније јер директно угрожава Црну Гору, Македонију, Грчку и Србију. Очекујемо да се поштује неповредивост граница држава. То треба да се односи и на Македонију и на Украјину и на Србију
  • ВУЧИЋ: Рећи ћу и Јоханесу Хану, немојте да нам кажете да поглавља нису отворена због Бриселског споразума… Кажите лепо да је проблем у нечем другом, што нећу да дам 100 одсто Газивода, а ја нећу да дам. Београд је нудио 50-50 одсто однос власништва, али да Приштина то није прихватила…        
  • ФАКТИ: Како се све згодно пакује! Влада месецима тврди – биће отварање „поглавља“, биће сигурно. Зато је сада – када је Хан дошао и саопштио „нема“ – уследило: „Ако некоме хоће да узму сто одсто Газиводе, нека нађу другог премијера, ја то нећу да потпишем“. Тако се „нема“ и неутрализује и претвара у неки успех и подвиг. Нема везе што је Вучић речима „нека нађу другог премијера“ открио и ко њега држи као премијера! Нема везе што је за Вучића и његову владу пола Газивода важније од српског правосуђа и осталих остатака суверенитета на КиМ! Важно је Хановог шамара извући максимум за политички рејтинг!

        ЕВРОПСКИ комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразио је данас уверење да ће, уколико се настави са спровођењем договореног, Србија отворити поглавља током ове године.

        Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар правде Никола Селаковићем и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакли су да Влада жели да буду вредновани остварени резултати и у реформском процесу и у дијалогу Београда и Приштине и да очекује да Европска комисија и земље чланице ЕУ дају сагласност за што скорије отварање поглавља, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за медије.

        Хан је рекао да је претходно искуство процеса проширења показало да нове чланице ЕУ треба од првог дана да буду чланице у пуном капацитету и да због тога отварање поглавља представља најбољи начин да се учини напредак у процесу припреме за чланство.

        Хан је нагласио да је важно грађанима презентовати конкретне користи које Србија добија од чланства пошто је у питању свеобухватни процес, много шири од преговора.

        Министри су поновили да је чланство у Европској унији стратешки циљ Владе и да је Србија до сада много урадила у процесу приступања, наводи се у саопштењу.

        Министри су информисали комесара Хана да је Србија завршила трећи нацрт акционих планова за поглавља 23 и 24, каже се у саопштењу.

        Председник Србије Томислав Николић поручио је у разговору Ханом да Србија очекује отварање поглавља до краја године и обавестио га да ће ускоро завршити свој предлог за решавање односа са Приштином.

        Европски комесар је нагласио да је Косово једна страна медаље, док је друга спремност државе на отварање поглавља.

        „Ми очекујемо отварање поглавља до краја године и недвосмислену подршку Влади Србије која улаже максималне напоре да добро ради свој посао“, истакао је Николић.

        Он је нагласио да су резултати које је Србија остварила очигледни и изразио очекивање да ће његов саговорник пренети својим саговорницима у Бриселу објективну анализу ситуације, саопштила је Служба председника за сарадњу са медијима.

        Николић је додао да мерама које се предузимају у оквиру примене реформи као и применом постигнутих договора са Приштином, Србија показује да је апсолутни спољно политички приоритет улазак у Европску унију.

        „Од Европске уније очекујемо охрабрење за мере које ниједна друга политичка опција није успеле да спроведе“, нагласио је Николић.

        „Захвални смо на Вашим настојањима да убедите земље чланице да је Србија на добром путу да се испуне услови за отварање поглавља и треба да имате у виду да је веома тешко одржати еврооптимизам међу грађанима Србије који још увек немају наду у бољи живот, упркос великом труду и напорима државе“, подвукао је председник Србије.

        Николић је истакао да је и влади и грађанима потребно охрабрење, а „не само рећи очекујемо резултате, већ које конкретне ствари треба предузети“.

        Председник Србије је указао на опасност стварања велике Албаније, која, како је оценио, директно угрожава Црну Гору, Македонију, Грчку и Србију.

        „Очекујемо да се поштује неповредивост граница држава“, подвукао је Николић и додао да би то требало да се односи и на Македонију и на Украјину и на Србију.

        Председник Србије је известио Хана да приводи крају свој предлог решавања односа са Приштином, који ће ускоро доставити председнику Владе.

       „Уверен сам да можемо да постигнемо компромис са приштинским институцијама и да на њих пренесемо велики део надлежности. За нас је признавање независности услов који не можемо прихватити, јер је то воља већине грађана Србије“, истакао је председник Србије.

        Европски комесар је нагласио да је посетио европске престонице, како би проверио расположење према том питању и нагласио да је Косово једна страна медаље, док је друга спремност државе на отварање поглавља.

        „Ми чекамо акциони план посебно за поглавља 23 и 24, који је био обећан прошле недеље, али је то изостало услед интерних консултација. Када добијемо предлог, ми ћемо га погледати у комесаријату, затим са земљама чланицама, које су укључене у тај поступак“, нагласио је Хан.

         „Када разговарате са двадесет осам чланица, свака има свој поглед на ствари и своје интересе. Неке занима владавина права, неке примена људских права, неке слобода медија. Није једноставно све то заједно усагласити“, подвукао је европски комесар, наводи се у саопштењу.

        Хан је рекао да такође није једноставно објаснити европским саговорницима зашто Србија учествује на паради у Москви.

        Како се наводи, он је своје мишљење поткрепио чињеницом да је усаглашавање спољне политике земље кандидата са спољном политиком ЕУ процес, а да треба имати у виду и расположење грађана земље кандидата према неком спољно-политичком питању.

        Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће вечерас са Ханом разговарати о томе шта је конкретно разлог за неотварање поглавља у преговорима Србије и ЕУ, поручивши да то сигурно није због Бриселског споразума, за који тврди да је наша страна све имплементирала.

        Он је новинарима у паузи конференције Савета страних инвеститора „Ријалити чек“ рекао да још није формирана Заједница српских општина, на чијем формирању он инсистира од почетка.

        Наводећи да ће вечерас с Ханом разговарати о томе шта је Србија до сада урадила, премијер је приметио да је све питање дијалога са Приштином, те поручио: „Немојте да нам кажете да поглавља нису отворена због Бриселског споразума, шта је то што Србија из тог споразума није испунила“.

        „Кажите лепо да је проблем у нечем другом, што нећеш да даш 100 одсто Газивода, ја нећу да дам. Нека кажу да због тога нема отварања“, поручио је премијер.

        Вучић је рекао и да је Београд нудио 50-50 одсто однос власништва, али да Приштина то није прихватила, додајући да је из Бриселског споразума остало шест од 15 тачака и поновио да се оне тичу ЗСО.

        „Урадили смо и оно што је најтеже за Србију, а то је план о правосуђу и то смо потписали“, поручио је Вучић.

        Изјавио је да очекује отварање поглавља у преговорима са ЕУ најкасније у септембру, да ће се борити да то буде у јуну, али да наравно то не може да гарантује.

        „Ви знате да сам ја песимистичан човек и очекујем да то буде најкасније у септембру, надам се у јуну, а можда не буде ни тад“, рекао је Вучић.

        Поновио је да можда званичници ЕУ кажу „не“ отварању поглавља због Газивода, али онда „морају да нађу новог премијера“.

         „Ако некоме хоће да узму сто одсто Газиводе, нека нађу другог премијера, ја то нећу да потпишем“, рекао је Вучић.

        Упитан да ли је очекивао раније отварање преговора о поглављима, Вучић је одговорио потврдно, али и навео да је очекивао бољи однос према Србији јер је у целом региону предузела најтеже економске мере, а са друге стране била и стуб политичке стабилности региона.

        „Нисам сигуран да је Србија добила поштовање које сматрам да заслужује, али то не мења мој однос, јер сматрам да је пут у ЕУ једини озбиљан пут и стратешки пут за нашу земљу“, рекао је Вучић.

        Поводом сукоба Заштитника грађана Саше Јанковића и министра одбране Братислава Гашића, премијер је констатовао је да је „Јанковић изгледа у сукобу са свима“, али и додао да ће га они оставити да ради и понаша се како хоће.

        „Изгледа да је омбудсман Јанковић у сукобу са свима. Нисам погрешио, изгледа да је у сукобу са свима, али што се мене тиче, ми га остављамо да ради и да се понаша како год хоће, јер ја стварно мислим да сваког дана што више активности има да све више и све боље говори о себи“, рекао је Вучић.

        Премијер је додао и да тај случај више неће да коментарише, а на питање шта се јуче десило између Гашића и Јанковића, рекао је „ништа“.

        „Знам шта се десило, ништа се није десило. Овај њему рекао „ево ти Гојковић, овај њему каже нашао си папире, овај трећи виче ниси нашао папире и сад од мене тражите да то објашњавам“, рекао је премијер.

        Вучић је рекао да је уверен да ће Србија у овој години изаћи из рецесије, а да ће у 2016. бити једна од најуспешнијих земаља у региону.

        Он је рекао да би, ако не рачунамо камате које смо морали да плаћамо у претходном периоду, Србија после дуго година могла имати суфицит у буџету.

        „Ако избацимо плаћање камата у прва четири месеца буџет је у суфициту 32,4 милијарде динара“, рекао је Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић

Премијер Србије Александар Вучић

Изјавио је да ће држава покушати да спасе 16 највећих фирми које запошљавају највише људи, и да очекује да ћемо од ММФ-а добити годину дана да то урадимо.

Неке од тих фирми су, како је навео, из хемијског комплекса, затим „Петолетка“ за коју су заинтересовани Немци и Италијани, па ФАП, Симпо…

„Примера ради, мучимо се да решимо Симпо, конвертовали смо дуг у имовину државе и још покушавамо да спасемо ту фирму“, рекао је премијер, поручивши да питање зашто се у последњих 20 година није радило на томе треба поставити неком другом.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *