Вијести, Регион

95 година од уједињења Србије и Црне Горе

158477

ПОДГОРИЦА – На данашњи дан пре 95 година Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори, познатија као Подгоричка скупштина, изгласала је уједињење Црне Горе и Србије.

Одлуку о уједињењу изгласало је 160 посланика Подгоричке скупштине, а тај документ је предвиђао да се Црна Гора уједини са Србијом у једну државу под династијом Карађорђевић.

Према одлуци те скупштине, црногорски суверен – краљ Никола збачен је са пријестола.

Одлука Подгоричке скупштине од 26. новембра о уједињењу Црне Горе са Србијом била је увод у проглашење заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра у Београду.

Црна Гора је на почетку Првог свјетског рата стала на страну савезника, да би је 1916. године окупирала Аустроугарска.

Краљ Никола и црногорска влада тада су емигрирали из земље, а 1918. године у Црну Гору долазе савезничке и српске трупе које је ослобађају од аустроугарске окупације.

Црна Гора није учествовала на Мировној конференцији у Версају послије Првог свјетског рата.

Краљ Никола послао је Париској конференцији захтјев да се поврати независност Црне Горе, али је његова молба одбијена.

Након одлуке Подгоричке скупштине о уједињењу, у Црној Гори је избила такозвана божићна побуна присталица свргнутог краља Николе и конфедералног југословенског уједињења.

Tу побуну, уз помоћ савезника, гуше присталице уједињења, а оружане борбе црногорских комита настављају да трају све до 1924. године када они прихватају амнестију краља Александра Карађорђевића.

Међународна посматрачка комисија, састављена од више чланова из различитих држава, саопштила је да су одлуке Подгоричке скупштине одражавале већинску вољу становништва тадашње Црне Горе.

Црна Гора и Србија биле су у разним облицима заједничке државе 88 година, односно све до референдума 21. маја 2006. године, на којем је изгласана црногорска независност, а самим тим и Србија је поново постала самостална држава.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *