Вијести, Регион

15 година после убиства младића у Пећи?

Родитељи измасакрираних младића у Пећи: Ко нам је побио децу?

Деценија и по од убиства шесторице српских младића у Пећи. Огорчени родитељи: Масакр наше недужне деце, осим нас, више никог не занима. Убице су још на слободи

Данас се навршава 15 година од убиства шесторице српских младића у кафићу „Панда“, у центру Пећи. Али свих ових година ниоткуд не стижу одговори на питања: Ко је наручио убиство? Ко их је убио? Четрнаести децембар, 1998. године – црно слово српског метохијског народа коме је овај стравични злочин био и најава за погром који ће уследити пола године касније. Тада је Метохија готово потпуно очишћена од Срба.

Иван Обрадовић био је најмлађи. Ђак прве године пећке гимназије „Свети Сава“. Ђак генерације у основној. Зоран Станојевић, одликаш треће године. Светислав Ристић, Драган Трифовић и Вукосав Гвозденовић – матуранти. Иван Радевић, био је студент. У стравичном масакру албанских терориста тог 14. децембра, увече, заустављени су њихови младалачки снови. Планови и наде родитеља у узданице и наставак породичне лозе. Никола Рајовић, друг убијених момака који се у тренутку масакра затекао у кафићу и који је само судбином, преживео, оставио је сећање на то кобно вече:

– Нешто после 20 сати, док смо седели у кафићу, чуо сам страховит тресак врата, а одмах и рафале. Моји другови су падали. Један за другим. Сећам се двојице маскираних, у црном, који су пуцали. Лица су им била заклоњена капама. Први је пао Ивана Радевић, оборило ме његово клонуло тело. Чуо сам Лазара Обрадовића који се ту затекао. „Сине мој, сине“, али ни његовом Ивану није било спаса. Пуцњи испаљени у српске младиће који су се после школских обавеза окупили у кафићу, одјекују и данас. Али само у главама њихових унесрећених породица, прогнаних са вековних огњишта у Пећи. И свака се, свих ових 15 година, сваког јутра буди са питањем: да ли ће правда икада стићи наручиоце и извршиоце овог злочина?

– Током свих ових година наше заједничке немерљиве несреће и непребола за нашом децом, нема адресе на коју се нисмо обраћали и тражили одговор на питање: ко их је побио? Тражили смо да се започета истрага у години када се злочин догодио настави касније када је међународна заједница преузела управу. Тражили смо то и од наших власти у Београду да учине све да било какав одговор добијемо – каже за „Новости“ отац Светислава Ристића, Љубиша. – Сви су се оглушили. Нико није изразио ни најмању спремност да учини конкретан корак да се убице пронађу и приведу правди. И ја то доживљавам као да нам децу поново убијају.

Љубиша Ристић нема дилему:

– Једина кривица наше убијене деце била је што припадају српском народу. Међународна јавност се тада није згражавала над овим злочином. Али ни домаћи душебрижници који су бринули о људским правима. Нико. Ни онда. Ни данас. Ми, родитељи, препуштени смо сами себи. Одбачени и понижени. Замислите како је родитељу кад му убију дете, а никог осумњиченог. Никог осуђеног. Како је, можете ли да претпоставите да се с таквом суровом реалношћу живи.

БОРИЋЕМО СЕ ДОК ЖИВИМО

– СРПСКА полиција на Косову и Метохији до почетка бомбардовања, водила је истрагу о убиству наше деце – каже Љубиша Ристић. – Када се повукла, све је стало. Унмик није ни имао намеру да је настави, а очигледно је да то није желео ни Еулекс. А, ми… Ми родитељи морамо да се боримо. Док живимо да се барем не забораве наша недужна деца.

ПРЕНЕЛИ ТЕЛА

РОДИТЕЉИ убијених младића, после погрома српског народа на Космету у лето 1999. године, гробове синова на пећком гробљу посећивали су уз обезбеђење међународне војске. Стравичне слике оскрнављених комшијских гробова својих Пећанаца, поломљених споменика и оборених надгробних крстова, за неке породице биле су пресудне да тела деце пренесу тамо где су нашли уточиште.

Извор: Новости, Фонет

Убијени младићи у Пећи. 14. децембра 1998. године.

Убијени младићи у Пећи. 14. децембра 1998. године.

Данас се навршава петнаест година од убиства шесторице српских младића у кафићу „Панда“ у Пећи. Канцеларија за КиМ: Злочини над Србима нерасветљени.

Данас се навршава петнаест година од убиства шесторице српских младића у Пећи, када су у кафићу „Панда“ животе изгубили Иван Обрадовић, Зоран Станојевић, Светислав Ристић, Драган Трифовић и Вукосав Гвозденовић, сви одлични ученици пећке гимназије „Свети Сава“ и студент Иван Радевић, подсећа Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије.

Канцеларија за Косово и Метохију скреће пажњу да ни после петнаест година овај стравичан злочин албанских терориста није добио судски епилог.

Ни данас није познато ко је испалио хице у несрећне младиће, као што ни ко је убио српску децу у Гораждевцу, жетеоце у Старом Гацку, путнике аутобуса Ниш-експреса у Ливадицама…

Ни један злочин над Србима извршен на Косову и Метохији до данас није расветљен.

Канцеларија за Косово и Метохију захтева од међународне заједница да коначно почне са расветљавањем овог и свих осталих злочина почињених над српским народом у Покрајани. Јер, како је убиство шесторице младића у Пећи било увод за погром после кога у Метохији готово да није остало Срба, тако сваки злочин у коме нема осумњичених и окривљених представља опасност од понављања насиља.

На то је Канцеларија за Косово и Метохију упозоравала и наставиће да упозорава све док сви злочинци на Косову и Метохији не добију име и презиме и заслужене казне.

Извор: Новости, данас.

Са мреже: Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град туге, а лицемерна белосветска политика још околиши да паравим именом назове монструме који су на све спремни па и да Космет залива у крви.

Само дан након што су САД и СБ ставиле вето на председничко саопштење којим се осуђују шиптарски терористи на Косову и Метохији, они су, осокољени таквом подршком, извели до сада најмонстроузнији терористички акт – у кафићу „Панда“ у Пећи у понедељак 14.децембра 1998., нешто после 20 часова, убивши шесторицу српских младића, српских соколова. Углавном су то били средњешколци а ранили су и власника кафића Мирсад Шабановић.
У нападу терориста смртно су погођени Иван Радевић (26), Драган Трифовић (18), Вукота Гвозденовић (16) и Иван Обрадовић(15), док су због тешких повреда у приштинском Клиничко болничком центру преминули Зоран Станојевић (18) и Светислав Ристић(18) сви из Пећи.

Према речима очевидаца, испред кафића, у којем је у том тренутку било 13 људи, зауставио се аутомобил из којег су истрчала двојица терориста у црним униформама и са капама „фантомкама“ преко лица. Одмах са врата отворили су рафалну ватру по гостима.

Први меци погодили су Ивана Обрадовића. Недалеко од њега стајао је његов отац, и чудом остао неповређен. Али не може се рећи да је отац Ивана избегао метак и рафал терориста, него је метак погодио његово срце и сада рањен живи, због смрти његовог сина. Потом су терористи пуцали у остале.

***

Албански екстремисти уништили надгробне споменике дечака који су убијени рафалном паљбом у кафићу „Панда”

Раденковић је истакао да су албански терористи и екстремисти у међувремену порушили и уништили надгробне споменике свих убијених младића из „Панде”, а такозване косовске институције до данашњег дана нису дозволиле да се гробље у Пећи ваљано уреди, односно да се споменици реновирају.

http://www.youtube.com/watch?v=wapJehORdgo

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *