Вијести, Регион

10. април 1999. Дан 18: На Кошаре стиже 63. Падобранска бригада ВЈ

На Велику Суботу настављено је бомбардовање Савезне Републике Југославије. Од раног јутра у Панчеву су се чула интензивна дејства ПВО док се у Приштини чула снажна експлозија, приликом чега је дошло до оштећења више десетина цивилних објеката. Око 15 часова, без претходног упозорења сирена, у Нишу се чула снажна детонација и бука авиона. Према званичним подацима до детонације је дошло у северозападном делу града где су смештени аеродром и индустријска зона. У наредних неколико сати снажне детонације осетили су и становници Куманова, Краљева, Београда, Врњачке Бање и Аранђеловца.

Ништа другачија није ни ситуација на Кошарама где је претходног дана 110 војника ВЈ са својих 6 старешина одолело нападу шиптарских и НАТО терориста и сачувало државну границу без губитака, уз рањавање 5 војника и 1 заставника Војске Југославије, а уз погибију око 400-500 непријатељских бандита и агресора. Тога дана је у виду помоћи тамошњим припадницима ВЈ послат и вод из 63. Падобранске бригаде као и један вод војне полиције.

У 19 часова и 30 минута други програм чешке државне телевизије објавио је изјаву НАТО агресора да неће имати обзира према људима који штите мостове и да ће их, ако то из стратешких разлога буде неопходно, интензивно бомбардовати. Непуна три сата након тога главни промотери НАТО агресије и крвници српскога народа енглески премијер Тони Блер и амерички председник Бил Клинтон изјавили су да ће појачати нападе на Југославију. Сходно томе Велика Британија је те вечери упутила према СРЈ додатни невидљиви носач авиона, а САД још 82 борбена авиона.

„Југославија је обичан полигон за испитивање НАТО дејстава у 21. веку.“ Мадлен Олбрајт, америчка државна секретарка

„Југославија је обичан полигон за испитивање НАТО дејстава у 21. веку.“
Мадлен Олбрајт, америчка државна секретарка

НАТО пакт је тога дана донео одлуку да ће нападима на СРЈ тестирати своје специјално оружје CBU-97, које ће избацивати њихови B-1B авиони. Југославија све више личи на Шпанију генерала Франка из 1936. године, само што су овога пута агресорске улоге Хитлерове Немачке и Мусолинијеве Италије замениле администрације Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

Око 22 часа на украјинско-мађарској граници заустављен је конвој руских камиона, који је превозио хуманитарну помоћ за СРЈ. После вишесатних преговора мађарски граничари пустили су део конвоја, а остатак задржали, тврдећи да нису платили таксе.

Српски народ и ове вечери не може у миру да дочека сутрашњи највећи хришћански празник Ускрс. По ко зна који пут то му не дозвољавају они који су се својим поступцима огрешили о нашег Господа Исуса Христа. Вечни Бог нека им опрости јер ми никада не можемо заборавити!

Извор: информативна служба Српског сабора Заветници

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *