Вијести, Регион

10.000 СТРАНИЦА: Тајна документа Удбе осванула на интернету

Засад су објављени пословници и извештаји, као и попис технике за прислушкивање безбедносно-обавештајне службе у периоду од 1942. до 1951. године.

arhiva-spisi-akti-dokumenta-1342699879-187459

Љубљана- Словеначки државни архив данас је по први пут објавио на интернету део материјала о деловању републичке Службе државне безбедности из времена бивше Југославије, Удбе, а читав архив намерава да преточи у дигитални облик како би био сачуван од пропадања.

Између осталог, на интернету су за сада објављени пословници и извештаји, као и попис технике за прислушкивање безбедносно-обавештајне службе у периоду од 1942. до 1951. године. Директор архива Бојан Цвелфар изјавио је да би промене закона о државном архиву могле да омогуће да се читав архив о деловању Удбе дигитализује и пребаци на интернет, при чему би се претходно извео поступак „анонимизације“ докумената, односно брисање имена и осетљивих података.

За сада је на интернету објављено само 10.000 страница Удбиних докумената, од преко пет милиона страница.Пребацивање докумената из штампаног облика и са микрофилмова на интернет омогућило би да се документи, од којих су неки у лошем стању, лакше сачувају, а били би и доступнији за историчаре и истраживаче, додао је Цвелфар и прецизирао да би за дигитализацију целог архива требало осигурати око пола милиона евра, а поступак би трајао више година.

У Словенији се у последње време воде полемике око тога колико архиви некадашњих служби безбедности треба да буду отворени за истраживаче, јер опозиција тврди да је влада недавним законским изменама отежала приступ документима.Водећа опозициона Словеначка демократска странка прикупља потписе како би се о том питању одржао референдум, преноси Хина.Странка бившег премијера Јанеза Јанше тврди, наиме, да би ти архиви морало да буду свима доступни, онако како је у случају архива некадашње источнонемачке тајне полиције „Штази“.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *