Регион

Ђаци у Србији хоће да уче руски и кинески језик

Београд – Одлука о почетку изградње деонице гасовода „Јужни ток“ кроз Србију, нагло је повећала интересовање ђака за учење руског језика, а и долазак кинеских инвеститора утиче да све више ђака жели да изучава овај језик.

Руски језик раније није био популаран, али са најавом изградње „Јужног тока“ интересовање је нагло порасло, нарочито у Војводини, рекла је Танјугу помоћница министра просвете Весна Фила, наводећи да „Министарство просвете мора брзо да одговори на те изазове“.

Она је објаснила да се позив страним инвеститорима да улажу у одређене регионе у Србији директно одражава на интересовање младих за језик земље из које долази инвестиција.

Када је у питању кинески језик, Фила је истакла да ће пилот пројекат учења овог језика у нашим школама, уведен прошле године, највероватније бити продужен до краја школске године, а након тога надлежни ће одлучити на који начин ће кинески ући у школе, да ли као изборни предмет.

„Управо се завршава вредновање пилот пројекта, у сарадњи са београдским Конфуције институтом и Институтом Ханбан из Пекинга“, рекла је Фила и подсетила да око 2.500 ђака у Србији сада учи кинески у 35 школа.

Трошкове за кинеске наставнке деле Кина и Србија, Кинези обезбеђују плате, дали су дидактички материјал, уџбенке, а Србија им плаћа смештај.

Основна идеја је да, уместо кинеских наставника, наши синолози, који дипломирају на београдском Филолошком факултету, предају кинески.

„Видећемо колико имамо компетентних дипломираних наставника и да ли могу да преузму тај посао“, рекла је Фила.

Кинески се изучава у београдској Филолошкој гимназији, у Гимназији у Сремским Карловцима, у Деветој београдској гимназији ушао је у понуду изборних језика, као и на београдском Филолошком факултету.

Фила наводи да су наша деца талентована за језике. На међународним такмичењима постижу сјајне резултате, а недавно је једна група боравила у Кини и вратили су се са ласкавим признањима о знању кинеског језика.

У школама у Србији нуди се седам страних језика – енглески, француски, немачки, руски, италијански, шпански, грчки и кинески као пилот пројекат.

Осим страних инвеститора, на избор језика утичу и медији, па је за време експанзије латино-америчких серија шпански био изузетно тражен.

Ипак и даље је највеће интересовање за енглески, јер око 90 одсто ђака у првом разреду почне да учи енглески. Од петог разреда уводи се и други страни језик, па деца уче француски, руски, немачки, зависно од региона и доласка инвеститора.

Тако у крагујевачким школама ђаци су све више окупирани италијанским језиком, због доласка „Фијата“. Италијански и шпански учи 3.000 до 4.000 ђака.

У Пироту, од пре две године фабрика „Тигар“ ради са француском фирмом „Мишлен“, па је у тамошњим школама уведена двојезична настава, деца део градива уче на француском, део на српском језику, по нашим наставним плановима и програмима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *