Вијести, Мишљења

Равна гора

И Бранко Драгаш пише о серији „Равна Гора“. Фотографију из Арене додала редакција ВијестиО. Да ли Душан Силни „смета“ само Албанцима у Македонији? Шта фали пароли: „СИНИ ЈАРКО СУНЦЕ СА КОСОВА, НЕ ДАМО ТЕ ЗЕМЉО ДУШАНОВА“?

***

РАВНА ГОРА

Који је смисо снимање серије  РАВНА ГОРА? Пошто је буџет празан и пуни се новим задуживањем државе и распродајем националног богатства, то значи да државни РТС из позајмљених средстава прави ову помпезну серију. Зашто? Да ли смо нешто ново открили у ових седам епизода? Све сама општа места. Несложна српска браћа, комунисти и монархисти, будући четници и будући партизани, трула буржоазија, дебилни генерали, неспособна влада, инфантилни Краљ, пијани официри, кама кољачи, распад државе, окрутност Немаца, радни логори и све оно што смо већ видели у шестдеценија доминантној комунистичкој пропаганди о рату и социјалистичкој револуцији. Све што смо хиљадама пута виђали  на филмовима Вељка Булајића и компаније титоситичких идеолога.

Глупи дијалози, лоша глума и никакав сценарио не може да покрије добра фотографија и лепота села Србије. Дугачке и очајно досадне сцене су само у функцији да ова серија траје што дуже и да тако највећу корист из ње извуче компанија Бајић фамилија, јер је све прављено за њихово финансијско мешетарење националним темама.

Серија се не свиђа монархистима, буђење Његове Екселенције у тренуцима бомбардовања, што је потпуно неистинита сцена, толико је ступидно урађена да се свакоме одмах огади монархија, што је републиканцима довољан доказ да су монархије далека прошлост. Серија се не свиђа четницима, јер њихов Чича није био успорен и неодлучан, метиљавко, него врхунски оперативац који је, према њиховом тумачењу, бранио Србију од фашиста и комуниста.

Серија се не свиђа ни комунистима, јер они тврде да нису упадали у празне куће протераних јеврејских породица, да нису нападали девојке по селима, њихови илегални састанци нису били тако кретенски организовани и вођени, комунистичка организација није била покрет извидјача, него озбиљна политичка организација која се калила у тамницама, на бомбашким процесима и превођењем Марксовог КАПИТАЛА.

Сматрам да је серија баш програмирана да се пусти у ово време опште издаје, расула државе, наставка пљачке, продаје територија, унутрашње окупације намесничке владе Великог Брата, из разлога да се додатно одвуче пажња сиромашног и поробљеног народа са актуелних политичких дешавања, где издајнички режим наставља да уништава Србију. Откопавају се поново крваве раке, братске неслоге, кривице, оптужбе, свађе и расправе о партизанима и четницима, о монархистима и републиканцима, о капитализму и комунизму, откопавају се поново болне ране и тако се сукоби продубљују, јер породице које су страдале од четничке каме због припадности комунистичкој идеологији или породице које су стрељане од партизана ослободилаца као буржоаски остаци прошлости, не могу никада да се помире са тим злочинима и увек оптужују ону другу страну да је крива за злочин.

Да ли о томе не треба да се пише и снимају филмови?

Не. Напротив, мислим да је већ толико о томе писано да сада треба оставити историчарима да изађу са новим документима. Све до осамдесетих година имали смо једноумље комунистичког тоталитарног система о злочинима четника у току народноослободилачке борбе, али почетком осамдесетих гидина почиње све више да продире истина о комунистичким злочинима, недавно су историчари објавили да је у периоду комунистичког терора 1944-1953 убијено преко 52.000 српских интелектуалаца само због тога што су  били Срби и нису прихватили комунистичку идеологију, тако да више о три деценије се отворено пише,говори и играју представе о комунистичким злочинима.

Најбољи пример је успон у овом периоду лажног четника и Равногорца , конвертита, несретнога Вука Драшковића комунистичко-синдикалног шефа кабинета црвеног буржуја, који се од комунистичког апаратчика претвара у четничког идеолога, који пише роман НОЖ, да би постао икона српских шовиниста, и прети да ће свако од муслимана из  Рашке области који подигне турску заставу на светој српској земљи остати и без заставе и без руке, да би данас постао еуро-атлантски интегралиста, поборник неолибералног фашизма бриселске администрације, профитер транзиције и заговорник распродаје Србије и српских националних интереса. Такве моралне протуве и сецикесе су потпуно обесмислиле наше националне циљеве и погубни су били за наше националне интересе.

Клатно се од екстремног левог крила вратило у последњих три деценије у десно. Једни друге мрзе, јер је пала братска крв. Искључиви су и нетолерантни. Интерес Србије им је увек био на другом месту. Интерес њихов лични и њихове идеологије је за њих било важније од државне мудре политике. То је разлог наше историјске трагедије. О којој мора да се проговори, али на један потпуно другачији начин него што то раде кроз овакву једну промашену серију.

Међутим, разлог мог писања о овој серији је управо тај да је данас оваква серија велика превара народа, да нам није потребна, да је подло пуштена у овом тренутку и да смо изложени новој манипулацији издајничког режима.

Нема историјске серије о Лепенском виру и Винчи, нашој древној цивилизацији, нема серије о првом винчанском писму, о првом топљењу бакра у историји људске цивилизације, нема серије о 19 римских царева са нашег подручја, нема филма о владарима пре Немањића, нема филма о мудром краљу Бодину, нема серије о Стефану Немањи, Светом Сави, о градитељу, војсковођи и државнику краљу Милутину,  о Стефану Дечанском, Цару Душану, о херојинама Оливери Лазаревић и Мари Бранковић, нема серије о деспотима Стефану Лазаревићу и Ђурађу Бранковићу, нема серије о српском средњевековном сликарству, које је предренесансно, нема серије о турским зулумима након пада Смедерева 1459, нема серије о Његошу, Ђури Даничићу, о Нушићу, српским војводама, о Живојину Мишићу, Милутину Миланковићу, Мокрањцу, Црњанском, Меши Селимовићу, Андрићу, Михаилу Пупину, Николи Тесли, Милеви Ајнштајн, Исидори Секулић, нема епопеје из Првог свертског рата, нема Солунског пробоја, Кајмакчелана, прелаза преко Албаније , нема филма о Гаврилу Принципу, нема серије о комунистичким злоћинима 1944-1953, нема серије о Бориславу Пекићу и тако бих могао да набрајам све оне које сам прескочио и који су заборављени, јер су били светски признати и остали су верни свом српском националном бићу.

Да ли Душан Силни „смета“ само Албанцима у Македонији?

Да ли Душан Силни „смета“ само Албанцима у Македонији?

Зашто нема серија, филмова, документарних драма и историјских приказа о свим овим темама?

Нема јер је на делу затирање српског националног идентитета. После економског уништења, Велики Брат спроводи геноцид над српским националним бићем. Тај свој паклени план изводи преко домаће окупационе  власти у Србији. Српски политички олош служи интересима Великог Брата. Све је у служби те наметнуте идеологије.

Како се одбранити?

Једина начин је буђење националне, грађанске, космополитске, демократске и економске свести и стварање нове, просвећене, радне, поштене и оперативне националне елите.

Националне елите која има знаје, визију, моралну вертикалу и која је спремна да се жртвује за своје идеале.

Не може национална елита да буде Секула и његова породица, који не могу даље да добаце од села које гори и бабе која се чешља. За стварање елитне српске културе морамо да имамо просвећене и образоване људе, који разумеју дух свога времена, који нису лицемери издајничке власти и који не профитирају на националним несрећама.

Верујем да можемо да створимо такву националну елиту и зато пишем ове редове.

Београд, 23.12.2013

 

Извор: Бранко Драгаш, фотографију додала редакција ВијестиО, са Фејсбука

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *