Вијести, Култура

Путин затражио да се поставе бране претераној латинизацији руског језика

РУСИЈА ПРОГЛАСИЛА КУЛТУРУ ЗА „МИСИЈУ, ИСТОРИЈСКО БЛАГО, ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ И ИДЕАЛ”

  • Руски вођа затражио да у првом плану буду процеси просвећивања грађана, нарочито деце и омладине и указао: „Повећана пажња треба да буде посвећена њиховом духовном, стваралачком развоју, гајењу родољубља, као и стварању, на целој територији Русије, квалитетне културне средине, доступних културних добара и једнаких услова за стваралаштво”

          ОСНОВЕ културне политике дефинисане су и утврђене, изјавио је председник Русије Владимир Путин, говорећи на заједничкој седници Државног савета и Савета за културу и уметност. 

          По речима шефа руске државе, „основе су одразиле однос према култури као мисији, као историјском благу и историјском наслеђу, као идеалу”.

          „Такво свеобухватно схватање културе значи кардиналну промену самих приоритета државне политике”  – казао је Путин.

          По његовим речима, одсад „у први план избијају процеси просвећивања грађана, нарочито деце и омладине”.

          „Повећана пажња биће посвећена њиховом духовном, стваралачком развоју, гајењу патриотизма, као и стварању, на целој територији Русије, квалитетне културне средине, доступних културних добара и једнаких услова за стваралаштво” – нагласио је руски председник.

          Путин је истакао да власт нема право да диктира уметницима шта и како треба да раде у свом стваралачком раду.

          Руски председник је напоменуо да је стваралачка слобода гарантована Уставом Русије.

          „Сви ми знамо да култура може да живи, да достиже свој врхунац уз два кључна услова: то је оданост историјским традицијама, али, без сумње, и друго – широка слобода у стваралаштву, у мисли, у духовном развоју” – нагласио је Путин.

Путин затражио да се поставе бране претераној латинизацији руског језика

Путин затражио да се поставе бране претераној латинизацији руског језика

Он је додао да се у руском друштву тренутно формирају одређени морални захтеви према културним радницима, који се може објаснити тиме што се „често стваралачка слобода претвара у псеудокултурне сурогате просто у трци за лаком зарадом.

Путин је истовремено упозорио: „Мора се онемогућити непотребна латинизација руског језика. Дођеш у неки наш град и одмах уочиш – реклама, па и називи установа, све написано латиницом. Све мора бити са мером”.

Путин се није сложио са иницијативом Владимира Жириновског да се све стране речи замене руским.

Жириновски је, примера ради, предложио да се реч „геније” замени са „таленат”, а Путин је прво указао да те две речи нису синоними, а и да се „таленат” помиње у Новом Завету и да потиче из неког од семитских језика.

Генерално, похвалио је иницијативу Жириновског, а људима који воде руску културу поручио да се „обраћају срцима људи”, а да не брину само о томе „како новац зарађивати”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *