Вијести, Живот и Здравље

Припремите се за шок: У седам дана чак 25 степени разлике

После ледених дана, предстојећи викенд биће пролећни, са температуром и до 15 степени.

прогноза

Температурна разлика од скоро 25 степени у односу на пре недељу дана лоше ће утицати на хроничне болеснике, могла би да доведе до развоја вирусних инфекција. Колика нас разлика у временским приликама очекује говори и чињеница да је протеклог викенда у Војводини и Београду дувала кошава 100 километара на сат, а да се брзина ветра наредних дана неће пети изнад пет километара на час. Због тога су и најаве да нас наредних дана очекује повећање температуре код људи изазвале и олакшање, али и забринутост.

– Подизање температуре полако креће од четвртка. Разлика у односу на прошли викенд јесте велика, али није неуобичајено да се овакве ствари дешавају у фебруару. Ипак, температуре које су прогнозиране за викенд јесу изнад нормале за фебруар, у коме је просечна температура од два до четири степена – каже метеоролог Часлав Станојевић, истакавши да је фебруар најснежнији месец у години.

Остатак фебруара уз укупно десетак кишовитих дана, а понегде и снегом, али сценарио какав се одиграо протеклог викенда не би требало да се понови.

– Око Сретења, односно од 15. до 18. фебруара, у појединим местима би температура могла да буде и до 20 степени, али то ће бити само краткотрајно – каже Станојевић.

Лекари се слажу да је добро што ће се температура пети постепено, па ће релативно здраве особе, за разлику од хроничних болесника, за два-три дана бити адаптиране.
– Међутим, ова промена времена ће највише утицати на оне који имају проблема са централном и можданом циркулацијом, али и на оне са психијатријским проблемима. Срчани болесници, осим оних који имају проблем са високим притиском, моћи ће мало да одахну – каже др Нада Мацура из београдске Хитне помоћи.

Она истиче да би температурне осцилације за последицу могле да имају и прехладе и већи број вирусних инфекција.

Савет за све је да искористе лепо време, изађу напоље, прошетају, осунчају се, удишу свеж ваздух и узимају такозване витаминске бомбе.

Срећом, већих проблема не би требало да буде ни са усевима јер, како каже професор Пољопривредног факултета у Београду Михаило Николић, температуре су сасвим примерене за ово доба године, нарочито што је хладно време претходних дана допринело томе да вегетација не буја више него што је уобичајено.

– Невреме које је погодило Војводину није сметало културама које се тамо гаје, попут крушака, јабука, вишања… – казао је Николић, истакавши да се не очекује да ће бити икакве штете по усеве.

Извор: Блиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *