Вијести, Култура

Пријепоље: Ђаци хоће ћирилицу!

Резултати изјашњавања ученика о настави у три средње школе у Пријепољу: Иако готово половину ученика чине Бошњаци, само седморо није изабрало српски језик.

Пријепоље: Ђаци неће босански језик

САМО седам ученика првог разреда три средње школе у Пријепољу изјаснило се за похађање наставе на босанском језику, а сви остали да предавања слушају на српском.

У 11 одељења, са 280 нових средњошколаца, колико их се уписало у првом уписном кругу, жељу за похађање наставе на босанском језику изразила су четворица ђака Пријепољске гимназије, два ученика Економске и један Техничке школе. У образовним установама кажу да се пријавио недовољан број заинтересованих ђака, па таква настава – није изводљива.

Статистичке податке о националној структури ђака, како тврде у Пријепољској гимназији, никад нису изводили. Неки познаваоци прилика кажу да је, судећи по резултатима пописа становништва, међу пријепољским средњошколцима нешто мање од половине ученика из породица Муслимана или Бошњака (како се ко приликом пописа изјаснио), док су српски ђаци бројнији.

С друге стране, Бошњачко национално веће у техничком мандату, са седиштем у Новом Пазару, на сваки начин настоји да докаже како приликом уписа ученицима бошњачке националности није нуђена могућност да наставу похађају на матерњем језику. БНВ и Есад Џуџевић оптужили су Министарство просвете и остале државне органе да „на све начине“ оспоравају права Бошњака на средњошколско образовање на матерњем језику.

А ЋИРИЛИЦА?

Одговарајући на захтеве заштитника права грађана, да одговори поводом оптужби БНВ, Шуљагић је питао „а где је моје право?“ и затражио да му се убудуће материјали написани на босанском – преведу на српски језик и напишу – ћирилицом. У противном, поручио је – неће их читати.

– То није истина, ђацима нико ништа није ускратио – одговара на оптужбе Љубомир Шуљагић, директор Пријепољске гимназије, која је уписала три одељења ђака у првом разреду. – У упитнику је била рубрика у којој су ученици имали прилику да се изјасне на ком језику желе да похађају наставу. Нису се испунила очекивања БНВ, а у школу нисам дозволио улазак емисара и „контролора“ те невладине организације. Чланови уписне комисије су имали јасна упутства да не врше утицаје и притиске на ђаке и родитеље, а за контролу и надзор смо одговорни Школска управа и ја.

Пријепољска гимназија: да ли је ћирилица забрањена?

Пријепољска гимназија: да ли је ћирилица забрањена?

У граду на ушћу Милешевке у Лим, како се незванично сазнаје, пале су у воду кривичне пријаве БНВ против осам директора основних и средњих школа „због бојкота наставе на босанском језику“, иако су на неке адресе биле упућене позиви за саслушања.

Извор: ћириличне Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *