Вијести, Култура

Преминуо гитариста Пако де Лусија

Мексико сити – Пако де Лусија, шпански гитариста и један од највећих шпанских музичара 20. века, преминуо је данас у Мексику, преноси АФП.

Пако де Лусија

Пако де Лусија

 Де Лусија је први шпански гитариста који је добио почасни докторат чувеног Беркли колеџа за музику из Бостона. Био је синоним за фламенко гитару и истовремено један од најоригиналнијих уметника овог жанра.

У каријери која је трајала деценијама, пронео је славу фламенко музике широм света. Иако је током читаве каријере остао веран својим музичким коренима, увек се трудио да буде оригиналан и другачији.

Радозналост га је одвела до признате сарадње са неким од најчувенијих музичара данашњице као што су пијаниста Чик Корија, гитаристи Џон Меклафлин, Лери Коријел и Ал Ди Меола.

Своју прву награду на фламенко такмичењу освојио је са 12 година.

 – Отац би ме питао колико сам вежбао и када бих одговорио 10 или 12 сати само да видим његову срећу, било је све што ми треба да наставим – сећа се Пако тих дана. Де Лусија иза себе има 27 албума, што студијских, што концертних. Компоновао је и музику за многобројне филмове (последњи “Љубав у Барселони” Вудија Алена), а једна од најкомерцијалнијих песама био је дует са Брајаном Адамсом “Have You Ever Real Loved A Woman” за филм “Дон Хуан де Марко”, која је чак пет недеља била на првом месту америчке топ листе.
Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *