Вијести, Мишљења

Пол Кругман: Евро се већ претворио у замку, Европа ће платити ужасну цену

КРИЗА У ЕВРОПИ ВЕЋ ЈЕ УПОРЕДИВА СА АМЕРИЧКОМ ВЕЛИКОМ ДЕПРЕСИЈОМ

  • Амерички нобеловац Пол КРУГМАН у новој колумни написаној за The New York Times оценио је: „Политичари из Берлина, Париза и Брисела потраћили су четврт века на покушаје да управљају Европом на бази економских фантазија. Само за оне који се слабо разумеју у економију, увођење јединствене европске валуте могло је да личи на одличну идеју”

         ЕКОНОМСКЕ фантазије европских политичара узрок су кризе у Европи која је већ упоредива са временом Велике депресеије у САД – оценио је амерички нобеловац Пол Кругман.

         У својој колумни написаној за The New York Times, Кругман економску ситуацију у Европској унији назива „ужасном, као никад досад”.

         Овај светски познати амерички економиста процењује да Грчка већ доживљава економски пад „гори него у време Велике депресије”. У Шпанији је ниво незапослености и даље 22 одсто. Економска депресија у Финској је упоредива са оним што хара у јужном делу Европе. У Данској и Холандији ствари такође иду лоше.

         Зашто је све кренуло управо овако – поставља питање Кругман?

         Одговор је прост: ствари крећу лоше када политичари, подстицани својим прижељкивањима, игноришу аритметику и лекције историје.

         Кругман је ову мисао развио даље:

         „Ко је могао да предвиди огромне проблеме којима ће на крају довести евро? У суштини: многи. Дугачак је списак економиста који су упозоравали на негативне последице увођења евра и који су све исправно прогнозирали”.

         Према њетовим речима, уопште није било тешко предвидети да је валутна унија без политичке уније од самог почетка била веома сумњив пројекат.

         Једина велика грешка евроскептика – указао је Кругман – било је то што су потценили величину штете коју ће нанети увођење европске валуте.

         „А идеја са евром тако је добро звучала, тако европски и у стилу оних који су наступали у Давосу.Такви људи нису хтели да слушају досадне економисте који су им говорили да ће гламурна поставка питања са евром бити лоша идеја. Сада ствари већ стоје тако да више нема добрих одговора на питање шта да ради Европа”.

Пол Кругман: Евро се већ претворио у замку, Европа ће платити ужасну цену

Пол Кругман: Евро се већ претворио у замку, Европа ће платити ужасну цену

Кругманов закључак у The New York Times гласи: „Евро се већ претворио у замку из које је тешко изаћи. Европа ће платити ужасну цену за чудовишно подилажење својим прижељкивањима”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *