Вијести, Мишљења

Пол Крејг Робертс: Земље које себи желе добро – морају се клонити финансијских веза са Западом

„ВАШИНГТОНУ СЕ ВИШЕ НЕ МОЖЕ ВЕРОВАТИ, НЕ САМО ЗАТО ШТО ОТИМА АКТИВЕ ЦЕЛИХ ДРЖАВА”  

         ОДНОС поверилаца према Грчкој кризи сведочи упозорава да сви који себи желе добро треба да се уздржавају од било каквих финансијских веза са западним земљама – оценио је Пол Крејг Робертс.

         Познати амерички политиколог сматра да је управо Грчка продемонстрирала Русији, Кини и Ирану зашто треба да се клоне финансијских односа са Западом.

         „Вашингтону се напросто – написао је Робертс – више не може веровати. САД теже и економској и политичкој доминацији над свим другим земљама и користе западни фианансијски систем за замрзавање актива других земаља против којих се уводе и санкције ради њихове конфискације”.

         Према његовим речима, државе које имају активе на Западу, а желе да воде независну политику – не треба да рачунају да ће САД поштовати њихову својину:

         „Вашингтон или замрзава туђе активе или их краде или, као у случају са Француском, намеће казне у милијардама долара да би неку земљу натерао да поштује политику САД”.

         „Ни једна држава која има активе унутар западног система, не може себи дозволити политичка разногласја са Вашингтоном” – упозорава Робертс.

Пол Крејг Робертс

Пол Крејг Робертс

Вашингтон је уложио велики новац да би могао да Украјину користи против Русије „у складу са доктрином Вулфовица”. А та доктрина – подсећа Робертс – налаже да САД онемогуће уздизање сваке земље која то покуша „јер Америка као једина суперсила не може дозволити да било ко органичава њену моћ и деловање”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *