Вијести, Мишљења

Пол Крејг Робертс: Легендарне америчке економије више нема – САД су постале економски инвалид

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ ПРЕДВИЂАЈУ ЕКОНОМСКЕ ПОТРЕСЕ СВОЈОЈ ЗЕМЉИ

  • ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Вашингтон је поделио америчку економију азијским земљама са јефтинијом радном снагом. На томе су зарадили власници капитала и њихови менаџери, али је већина Американаца изгубила. Пошто власници капитала нису толико бројни да би својим расходим „хранили” националну економију, легендарне америчке – више нема”
  • САЈМОН ЏОНСОН: Банкарски холдинг Morgan Stanley има само 4 одсто свог капитала, што значи да је све остало – дуг. Да ли је тај ниво сопственог капитала довољан да покрије све ризике у случају озбиљних потреса? Сигурно није! Ми смо тај „филм” већ гледали и лоше се завршио. Оно што можемо видети следећи пут – биће још страшније

         АМЕРИЧКА  економија налази се у много горем стању него што показује статистика – оценио Пол Крејг Робертс.

         Угледни амерички економиста и политиколог  истовремено је указао да амерички Биро за економске анализе (BEA) фалсификује податке о расту америчког БДП и да то чини под изговором да би објављивање правих података „извело из равнотеже финансијска тржишта”.

         „Ни један државни орган САД, који се бави економском статистиком, не жели да буде окривљен за крах финансијских тржишта. Зато се лоше новоти пробијају до јавности веома споро, ако се за њих уопште икада и сазна” – написао је Крејг Робертс.

         Он је ипак изразио уверење да ће BEA за који месец ипак морати да објави податке који ће разоткрити стварно стање.

         Крејг Робертс је посебно нагласио да су реални приходи Американаца престали да расту и да се тржиште напаја новцем за рачун пораста потрошачких дугова.

         Он је упозорио да се никада моћна америчка економија претвара у радну снагу трећег света јер у њој расте само сфера услуга. Па подвукао:

         „Сједињене Државе су постале економски инвалид. Вашингтон је поделио америчку економију азијским земљама са јефтинијом радном снагом. На томе су зарадили власници капитала и њихови менаџери, али је већина Американаца изгубила”.

         Крејг Робертс је своју анализу закључио речима:

         „Пошто власници капитала нису толико бројни да би својим расходима „хранили” националну економију, легендарне америчке економије више нема”.

Пол Крејг Робертс: Америчка  економија налази се у много горем стању него што показује статистика

Пол Крејг Робертс: Америчка економија налази се у много горем стању него што показује статистика

САД ништа добро не предвиђа ни бивши главни економиста ММФ Сајмон Џонсон који упозорава да ово што се сада догађа у америчкој економији „подсећа на догађаје који су довели до финансијске кризе из 2008. године”.

Џонсон указује да велике америчке банке имају превелики ниво дуга, а истовремено премали сопствени капитал. За пример је навео банкарски холдинг Morgan Stanley који има само 4 одсто свог капитала, што значи да је све остало – дуг. У овој или оној форми.

„Да ли је тај ниво сопственог капитала довољан да покрије све рузике у случају озбиљних потреса? Сигурно није! Ми смо тај „филм” – истакао је Џонсон – већ гледали и лоше се завршио. Оно што можемо видети следећи пут – биће још страшније”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *