Вијести, Култура

Паркинг уместо Бахове куће

Да нисмо само ми немарни када се ради о великим људима, чија су ремек дела и данас актуелна показује следећи текст.

Више од 11.000 обожавалаца великог барокног композитора потписало је онлајн петицију за реновирање његовог срушеног дома.

Johann-Sebastian-Bach

Кућа барокног композитора Јохана Себастијана Баха, у коју се маестро преселио 1708. године, у својој 23 години, са својом трудном супругом, и у којој је компоновао већину својих радова за оргуље и више од тридесет кантата, непажњом је срушена 1989. године. Сада једна храбра музичарка Миријам Ајхбергер покреће иницијативу за обнову ове зграде, од које је остао само један подрум, као сведок Баховог постојања у Вајмару. Иначе, овај мали град представља врхунац немачке високе културе, у њему је живело више великана него било где у овој држави. Гете, Шилер, Хердер, Лист, Вагнер, Штраус, Ниче, Гропијус, Кандински, Кле, Томас Ман, сви су га звали својим домом.

Бах је у Вајмару провео десет година, у кући која се налазила у самом центру града, а живео је и у Ајзенаху, Арнштату.

Међутим, његов дом срушен је оне зиме пре него што је пао Берлински зид, по наређењу Комунистичке партије, и једино што се сада налази на том месту јесте паркинг. Нема ни натписа који би упућивао на то да се испод налазио подрум великог композитора. Ту је Бах држао намирнице, са бачвицама пива, које је добијао као плату од вајмарских војвода за његове музичке услуге.

„Потребно је да на овом месту одамо почаст Баху”, каже Миријам Ајхбергер, професорка Музичке школе „Франц Лист”, која је н организовала потписивање петиције тим поводом. На листи потписника су немачки добитник Нобелове награде за медицину Гинтер Блобел, јужноафрички добитник Нобелове награде за књижевност Џон Куци и познати аустријски диригент Николаус Харнонкурт, који је познат по новогодишњим наступима са Бечком филхармонијом. Близу 11.000 Бахових обожавалаца широм света потписало је онлајн петицију којом захтевају реконструкцију бивше зграде у којој је композитор живео, као и подрума пивнице.

Али нису сви раширених руку дочекали иницијативу за обнову Бахове куће у Вајмару. Међу онима који тако мисле су и власници „Арабела угоститељства”, компаније која припада минхенској породици милијардера Шергхубер. У Вајмару ова фамилија поседује хотел „Елефант” са пет звездица, култно место у којем је одседао Гете, па и Хитлер, а на основу којег је Томас Ман дочарао место збивања у роману „Лота у Вајмару”. Испоставља се да хотелу припада и део на којем је била Бахова кућа, све до 1989. године. Сада се на овом локалитету налази паркинг зона са око седамдесет места, која су, по тврдњи менаџера хотела Рајнхолда Вајзеа, неопходна за ову угоститељску установу.

Чак и да позната компанија преименује сврху паркинга, Вајзе наводи нове хотелске идеје, као што су спа центар или додатне собе за госте. Ако се ти планови остваре, гаража би онда била премештена у подземни део. У сваком случају, то је хорор сценарио за обожаваоце Баха, зато што би историјски подрум онда био угрожен. За утеху је што слични радови нису најављени за блиску будућност, јер „Арабела угоститељство” не сматра место паркинга, то јест бивше Бахове куће, уносном инвестицијом. Покретач иницијативе за реновирање Бахове куће Миријам Ајхбергер најављује дугу борбу речима: „Ја сам флаутисткиња, тако да сам прилично способна да дуго задржавам дах”, а већ је обезбедила почетни фонд тако што би Бахов обожавалац, нобеловац Гинтер Блобел, који живи у Њујорку, откупио сад већ престижно место паркинга. Миријам Ајхбергер се нада да ће једног дана у васкрслој Баховој кући бити одржавани концерти.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *