Вијести, Мишљења

Овде почива долар

Девалвациони ратови су у пуном јеку и чини са да је смрт долара као међународне валуте скоро неизбежна. Русија и Кина планирају да се избаве долара у својих гасним трансакцијама. Да ли се ови планови могу остварити?

Врсни стручњак за економију, Француз Жак Сапир дели с „Гласом Русије“ прогнозе о будућности светског финансијског капитала:

Несумњиво је да је оно што се спремају да учине руска и кинеска влада нешто потенцијално веома важно! Долар заправо у светској економији има три функције: то је обрачунска јединица, пошто се многе цене обрачунавају у доларима (између осталог, ово се односи на сировине, и то не само гаса и нафте)… То се тиче и пшенице, и различитих житарица… Такође, то је валута за трансакције, односно валута која се користи приликом вршења обрачуна у међународним трансакцијама. То је још и резервна валута. Оно што би руска и кинеска влада желеле да промене потписујући овај споразум јесте коришћење долара у својству валуте у неким трансакцијама, између осталог, оним које се тичу гаса и нафте. То ће се вероватно десити, али наравно, претпоставља да рубља треба да буде призната у Кини (што је већ учињено), а јуан треба да буде признат у Русији, што је било учињено тек крајем прошле године кад се јуан први пут котирао на Московској берзи.

У ширем смислу овај корак сведочи о проблему на који стално наилазе многе земље, и то се не тиче више само Русије и Кине… То се тиче земаља Персијског залива и земаља Латинске Америке, произвођача сировина: ове земље желе да изађу из зоне долара у погледу валуте за трансакције. Додајмо томе још и жалбу америчке владе на француску банку BNP Paribas… На то да је ова банка извршила операције које нису у складу с америчким законима, иако се експозитуре ове банке не налазе на територији Сједињених Држава, пошто се користио долар и пошто се обрачунска комора налази у САД америчка влада је сматрала да је прекршен амерички закон. Ово је изузетно сложено правно питање, али нам је сасвим јасно да овај преседан, у правном смислу речи, може само да изазове немир у читавом низу земаља, које врше трансакције у доларима и да их подстакне да пређу на друге валуте за трансакције.

Да ли постоји реална могућност да се створи још једна резервна валута осим долара?

Овај проблем одавно постоји! Треба се сетити да је долар као резервна валута подвргнут нападима генерала де Гола још 1965-66. године. И редовно, чим наступи нова међународна девизна криза, опет почњи разговори о овом проблему. С једне стране је јасно да постојећи систем који се базира на неекслузивном коришћењу долара као резервне валуте, која ипак преовладава, није задовољавајући. У ово се може уверити на основу структуре валутних резерви различитих централних банака. Може се, на пример, видети да осим долара постоји и евро, а сад постоји још и мноштво нових валута – канадски долар, аустралијски долар, сингапурски долар итд. Тако да постоји потреба, у најмању руку за диверзификацијом, а можда постоји и потреба да се промени систем.

Може се схватити који путеви се откривају. Ради остварења потпуне перестројке међународног валутног система потребно је да политички постане могуће одржавање међународне конференције по типу Бретон-Вудске, која је одржана 1944. године. Чини се да још није дошло време за то – САД, које у извесном смислу извлаче корист из постојеће ситуације, чине све како би тако и остало, или ће барем покушати да успоре промене.

Овде почива долар / Фото: SXC.hu

Овде почива долар / Фото: SXC.hu

А други пут је развој валута које на регионалном нивоу све више почињу да играју улогу регионалне резервне валуте. Мислим да Кина има циљ – да њена национална валута, јуан, за неколико година постане резервна валута на нивоу Пацифичког обруча, можда заједно с аустралијским доларом или чак сингапурском валутом. Као што је познато, постоји још и пројекат да рубља постане валута земаља ЗНД… Дакле, вероватно је да ће постојати мноштво валута које ће постепено ослабити позиције долара као међународне резервне валуте.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *