Вијести, Живот и Здравље

Овако сваки дан несвесно уништавате здравље

Остати здрав не подразумева само коришћење антибактеријског сапуна и редовно прање руку. Неке изненађујуће дневне навике нарушавају вам имунитет, а да тога нисте ни свесни.

срце

Начин на који се свађате са супругом, остајете будни дуго у ноћ – све то може утицати на начин на који ћете се носити с вирусима и бактеријама.

Ево које навике штете имунитету и шта је потребно да учините:

Немате много пријатеља

Истраживања су показала да људи с мање социјалних контаката, на послу, у свом окружењу и породици имају више шансе да се разболе и теже ће се опоравити него они који имају више пријатеља. У једној студији, која је пратила 276 људи у доби од 18 до 55 година, откривено је како они који имају шест и више пријатеља имају бољи имунитет, односно боље се носе с вирусима.

Немојте зато допустити да згуснут распоред утиче на ваша пријатељства. Увек нађите бар мало времена за поруку или мејл да бисте остали у контакту.

Ноћна сте птица

Прескакање сна има јак учинак на имунитет. Слабо спавање је наиме повезано са слабијим имунитетом. Истраживање са Универзитета Чикаго показало је како мушкарци који спавају само четири сата ноћу производе упола мање антитела у крви у поређењу с онима који спавају око осам сати. Истина је да већини одраслих треба од седам до девет сати непрекинутог сна сваку ноћ.

Песимиста сте

Уколико вам је чаша полупразна, вероватније је да ћете живети краће него они који спадају у класу оптимиста. На оне који су позитивни стрес мање утиче и имају уопштено боље здравље. Истраживање са УЦЛА показало је како су студенти прве године који су били оптимистични и отворени за ново искуство имали много јачи имунитет и јача природна антитела него они који су на факултет гледали песимистично. Разлог је можда то што се оптимистични људи лакше носе са стресом који лоше утиче на имунитет. Сваки дан потражите разлог због којег ћете бити срећни. Будите захвални за неке ствари које сте почели да узимате здраво за готово.

Осећања држите у себи

Људи који трпе у себи и не показују осећања уништавају свој имунитет. Конструктивна свађа с партнером може повећати имунитет. Истраживање с УЦЛА то је и доказало. Наиме, истраживачи су затражили од парова да се свађају 15 минута и након тога су им мерили крвни притисак, откуцаје срца и ниво белих крвних зрнаца, која су повезана с имунитетом. Открили су како су парови који су користили сарказам и увреде имали мање природних антитела за борбу против болести, док су они који су имали позитивне поруке имали много бољи имунитет. Зато оно што вам смета не би требало да задржавате у себи, јер на тај начин уништавате свој имунитет.

Преоптерећени сте

Хроничан стрес због посла, болести у породици, несигурности… узеће данак и смањити вам имунитет. Период екстремног стреса може резултовати смањењем антитела и самим тиме онемогућавањем тела да се бори с болешћу. Доказано је и како удовице или удовци имају више шансе да се разболе у првој години након смрти супружника, за разлику од оних који нису доживели тај губитак. Решење није запалити мирисну свећу и направити топлу купку, иако може мало помоћи. Откријте узрок стреса и пронађите начин да се лакше носите с њим.

Стално сте у ауту

Једна од четири Американке уопште не вежба, а неактивност је најлакши начин да се разболите. Када су истраживачи поредили особе које се не крећу са онима које воде активнији живот, дошли су до запањујућих података. Они који избегавају жустро ходање били су у четири месеца двоструко више на боловању од оних који практикују ходање, а мање вожњу аутом. Стручњаци кажу како је потребно 30 минута вежбања, и брзо ходање се рачуна, како бисте покренули бела крвна зрнца и подстакли свој имунитет да ради боље.

Окружени сте пушачима

Пушење је штетно за здравље, то свако зна. Међутим, и пасивно пушење готово је подједнако штетно. Пасивни пушачи такође оболевају од рака плућа, а деца пасивни пушачи пате од респираторних проблема. Пасивно пушење може бити окидач за астму и зато избегавајте просторије у којима се пуши колико год можете.

Пијете много антибиотика

Превише конзумирања антибиотика може неке бактерије учинити отпорним и проузроковати озбиљније инфекције. Узимајте антибиотике само уколико имате бактеријску инфекцију. Почните терапију одмах и попијте је до краја.

Извор: Б92

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *