Вијести, Култура

„Отварање факултета за црногорски језик прекид духовног бића Црне Горе“

Оснивање факултета за црногорски језик на Цетињу представља прекид континуираног историјског, духовног, просвјетног и језичког бића Црне Горе, сматра Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

„Отварање факултета за црногорски језик и књижевност на Цетињу, престоном граду Црне Горе, гдје се од времена Црнојевића учио српски језик, представља прекид континуитета историјског, духовног, просвјетног и језичког бића Црне Горе“, рекао је владика Амфилохије.

Он је за црногорски „Дан“ поручио да треба имати у виду да су промјене које се догађају у култури, језику и просвјети Црне Горе засноване на окупацији у вријеме Првог свјетског рата.

„Против права и правде, тај по називу новокомпонови језик /црногорски језик/ уведен је насилно у Устав Црне Горе, а ако долази до таквих судбински радикалних промјена, онда то треба да буде из главе цијелог народа“, рекао је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, у Црној Гори се почетком овог вијека догодио идеолошки пројекат власти који подразумијева прекид памћења да је сва цивилизација и десетовјековна култура Црне Горе писана ћирилиcom, на српском језику.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: РТРС

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије – Фото: РТРС

„Такво је и питање факултета црногорског језика и књижевности. Он је ту, постоји са `чиргилиcom`, како је ја зовем, новом азбуком која прекида континуитет историјског, духовног, просвјетног и језичког бића Црне Горе. Па, нека им буде наздравље“, рекао је митрополит Амфилохије.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *