Вијести, Култура

Опозиција у Црној Гори: Предложили закон о заштити ћирилице

Група опозиционих посланика црногорског парламента предложила је закон о заштити ћириличног писма, уз напомену да не постоји ниједан разлог за напуштање ћирилице, која је једна од основних одредница идентитета.

Закон су предложили посланици Невен Гошовић, Александар Дамјановић, Радован Асановић и Новица Станић, који истичу да не постоје историјски, културни, естетски, лигвинистички, вјерски, ни техничко-технолошки разлози за напуштање ћирилице.

„Њено напуштање значи прекид са нашим културним и духовним идентитетом, односно одрицање од свог културног наслеђа“, сматрају ови посланици.

Они подсјећају на уставну одредбу о равноправности ћирилице и латинице, те оцјењују да ћирилица у Црној Гори нема тај статус.

„У кратком времену, посебно након доношења Устава Црне Горе 2007. године, сви јавни натписи, називи установа, институција, школа, путоказа, улица – исписани су латиницом. На латиници се воде и сва државна администрација и коресподенција, уз потпуно запостављање ћириличног писма“, наводи се у образложењу приједлога закона.

Уколико би се наставио овај тренд, упозоравају предлагачи закона, ћирилице би нестало са простора Црне Горе.

Опозиција у Црној Гори: Предложили закон о заштити ћирилице / Фото: zeus.aegee.org

Опозиција у Црној Гори: Предложили закон о заштити ћирилице / Фото: zeus.aegee.org

„То би био, не само недопустив дискриминаторски чин према оном дијелу овдашњег становништва који то писмо доживљава као један од најважнијих чинилаца свог националног, културног, језичког и духовног идентитета, него и незапамћено антицивилизацијско насиље над историјом и културом Црне Горе“, истичу предлагачи закона.

Срна

Извор: Искра

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *