Вијести, Мишљења

Офанзива Армије Новоросије показује да је Путин спреман за конфликт са САД

ЈОШ НИЈЕ САСВИМ ЈАСНО ДА ЛИ СЕ НАТО И АМЕРИКАНЦИ СПРЕМАЈУ ЗА УПАД У РУСИЈУ

  • Актуелна офанзива армије Новоросије није довољна да се обезбеди мир. Да би Запад пристао на мир – он мора изгубити наду у војну победу ултранационалистичке украјинске власти над Донбасом
  • За мир је потребно ослобађање Мариупоља и још једног великог града изван Донбаса – Запорожја или Харкова
  • Обама не жели да уђе у историју као онај који је изгубио, као председник под којим су САД растраћиле своју светску доминацију. Зато ће се конфликт разрастати
  • Стални представник Русије у Савету безбедности УН, Виталиј Чуркин, први је званичник Русије који је од САД директно затражио: „Умерите своје геополитичке амбиције! Не мешајте се у ствари суверених држава!“ Овај директни захтев Русије Вашингтону измениће светски поредак

         Пише: Сергеј МАРКОВ

         СИТУАЦИЈА у Украјини мења се брзо и драматично. Размотримо зато неколико важних процеса.

         Излазак на море

         Напади устаника Донбаса почели су да од 20. августа прерастају у стратешку офанзиву. Украјинска амрија, националистички и тајкунски батаљони опкољени су на неколико места. Украјинске оружане снаге су за само недељу дана изгубиле преко 200 људи, а војници се масовно предају.

         Доњецка Република је, ослободивши Новоазовск, избила на Азовско море и развија офанзиву даље према Мариупољу. Њене снаге су већ саопштиле да су украјинске јединице у Донбасу остале без јединственог командовања

         Могуће је да је дошло до урушавања борбене способности војске Кијева налик покретању лавине и до слома политичког јединста кијевске хунте, што је довело до кризе и у самом Кијеву     

         Актуелна офанзива армије Новоросије није довољна да се обезбеди мир. Да би Запад пристао на мир – он мора изгубити наду у војну победу ултранационалистичке украјинске власти над Донбасом. За мир је потребно ослобађање Мариупоља и још једног великог града изван Донбаса – Запорожја или Харкова.

         Мир може обезбедити и распад украјинске армије, са одбацивањем њеног тешког наоружања од Доњецка и Луганска и отклањањем опасности нове хуманитарне катастрофе. У том случају би се дошло до мира, са тешким преговорима и последичним постепеним скидањем санкција са Русије и побољшавањем односа са Западом.

         Војска Новоросије први пут је изашла изван Доњецке и Луганске области, пробивши се северно од Мариупоља према Запорожју. Там никаквих озбиљних (украјинских) јединица нема.

         Само, није јасно како ће се даље развијати офанзива.

         Јуришати на Мариупољ неће бити лако. Град ће бранити 3000 људи. А ићи на Запорожје – значило би поновити грешку украјинске армије – ризиковати да будеш опкољен.

         Иловајск може постати Стаљинград Новоросије. Код тог града је опкољено пет украјинских батаљона који су познати као територијални (или тајкунски).

         Сви војни ресурси Кијева усмерени су на деблокирање тог „џепа“, а операцијом руководи лично начелник Генералштаба оружаних снага Украјине (Борис Муженко).

         Ако Иловајски џеп и још пар других џепова на југу буду елиминисани, надмоћ хунте над устаницима у артиљерији биће смањена на само једна и по пут, а у оклопној техници – на два пута. А тај однос снага биће катастрофалан за Кијев јер је украјинска пешадија вишеструко слабија од пешадије устаника-антифашиста.

         Амбиције

         Сједињене Државе, међутим, никако да умере своје геополитичке амбиције.

         Обама не жели да уђе у историју као онај који је изгубио, као председник под којим су САД растраћиле своју светску доминацију. Зато ће се конфликт разрастати.

         Због таквог стања ствари, Кијев и Вашингтон су предузели дипломатску офанзиву. Објавили су да су регуларне јединице Русије ушле у Украјину.

         Одржано је заседање Савета безбедности УН на њихов захтев, где су и биле оглашене – наравно, и у светским медијима под америчком контролом – све те оптужбе. За 18. септембар су предвиђени Порошенкова посета Вашингтону и сусрет са Обамом.

         Кијев предлаже да Вашингтон Украјини додели статус привилегованог савезника изван НАТО. Такав статус имају земље типа Аустралије, Израела и Јапана.

         Вашингтон би у том случају био у прилици да новом савезнику почне да масовно испоручује војну технику, што би – по њиховој замисли – омогућило Кијеву да преломи ситуацију у своју корист, да заустави слом и да на нови ниво подигне интензитет грађанског рата у Украјини.

         У историју ће ући речи Виталија Чуркина, сталног представника Русије у УН, изговорене на заседању Савета безбедности УН на којем су САД и њихови млађи савезници блокирали предлог Русије да се прекине ватра у Украјини.

         Те речи су биле упућене Вашингтону, а један званичник Русије први пут је директно изговорио: „Умерите своје геополитичке амбиције! Не мешајте се у ствари суверених држава!“

         Овај директни захтев Русије Вашингтону измениће светски поредак.

Виталиј Иванович Чуркин

Виталиј Иванович Чуркин

За конфликт смо спремни

Може ли се рећи да се НАТО спрема за упад у Русију? Или је све што се сада догађа тек демонстрација силе и агресивности? Или пак показују да се не боје оружаних снага Русије?

Обама је признао да Русија није са војском улазила у Украјину. Али, Русија је, по Обамином резоновању, одговорна за насиље у Украјини зато што су устаници обучавани у Русији, што их Русија и наоружава и финансира.

Путин је – како се то може закључити по офанзиви Армије Новоросије, спреман за разгоревање конфликта са САД.

Он је замолио устанике да не убијају опкољене украјинске војнике, него да их пусте да се живи врате својим породицама. Премијер ДНР, Захарченко, већ је саопштио да је са тим сагласан, али је нагласио: без тешког наоружања.

Кијев ће прогласити починиоцима тешког кривичног дела све своје војнике који изађу из окружења кроз отворене хуманитарне коридоре без тешког наоружања…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *