Вијести, Култура

Одржана промоција романа „Српско срце Јоханово“

У оквиру дводневних свечаности поводом Дана општине Невесиње јуче је у Великој сали Општине одржана промоција романа „Српско срце Јоханово“ аутора Веселина Џелетовића.

„Српско срце Јоханово“ -Невесиње.

„Српско срце Јоханово“ -Невесиње.

Роман је базиран на истинитој причи о Нијемцу Јохану Вагнеру кога је Џелетовић упознао 2004. године, на развалинама српског гробља у једном косовском селу.

О детаљима настанка поеме, а затим и поменутог  романа, присутнима у Великој сали Општине говорио је аутор Веселин Џелетовић.

Наиме, аутор романа нашао се на сахрани жене, чија је шира породица трагично страдала од албанске руке. Пресудили су и њој, објесила се након што су је петорица Шиптара силовала. Само пет година раније њеног мужа су Албанци киднаповали и повадили му органе. Од цијеле породице остао је само дјечак.

Тог дана на гробљу пажњу Џелетовића привукао је човјек чија се појава и држање нису уклапали у то вријеме и простор. Цијела прича постала му је још чуднија када је том човјеку пришао дјечак који је изгубио мајку и загрлио га. Аутор романа се распитао код мјештана о том човјеку и рекли су му да он у грудима носи срце дјечаковог оца Јована.

Био је то Јохан, Нијемац кога је нешто тјерало да истражи поријекло “његовог” срца. Успио је чак да пронађе кућу у Албанији у којој је Јован „оперисан“, односно у којој су  му вађени  органи, док се није стигло и до срца, а потом је податке 2003. дао њемачкој обавјештајној служби. Дао им је и прецизну скицу куће.

Све се завршило тиме што је Миланов ујак пристао да Јохан усвоји дјечака, али тек пошто му је овај обећао да ће прећи у православље, да се дјечаково име и презиме неће мјењати и како ће посљедњи потомак ове породице остати у контакту са својима.

О роману  је говорио и мр Момчило Голијанин.

„Роман Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“ говори о тешком и мукотрпном животу Срба на Косову, о њиховом страдању, о истинама за које зна цијели свијет, али неће да призна. Џелетовић овим својим романом даје часан допринос да истина о Косову изађе из енклава ограђених бодљикавом жицом“, закључио је Голијанин.

Одломке из књиге читали су пјесник Миленко Чуровић Кичавски и глумац Бранко Бабовић.

Црногорац - Невесиње

Црногорац – Невесиње

Тања Будалић

(Радио Невесиње)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *