Вијести, Мишљења

Њу Јорк Тајмс: Русија и САД у Сирији воде посредни рат у којем засад побеђује Москва

СИРИЈСКА АРМИЈА ОБЈАВИЛА ЈУГОЗАПАД АЛЕПА ПРОГЛАСИО „ЗОНОМ РАТНИХ ДЕЈСТАВА”

  • Утицајни амерички лист не крије: пре првих руских авио-бомби, Асадов режим је био близу краха; отада се ситуација кардинално изменила; снаге устаника које је обучила и опремила CIA потиснуте су са територија које су биле заузеле; војне победе Русије обезбедиле су надмоћ сиријској влади и измениле ток посредног рата који се у Сирији води између Москве и Вашингтона; владине снаге у Алепу и око њега успеле су да поврате контролу над територијама које су биле изгубиле у борбама са „снагама опозиције и Исламске државе”

ПРИПАДНИЦИ двадесетак терористичких и побуњеничких формација који држе источне делове Алепа и део његове југозападне периферије налазе се у потпуном окружењу владиних снага.

Ово је данас објавио војни врх у Дамаску. Истовремено је саопштио да се борбе воде на југозападу овог сиријског мегаполиса. Тај уски периферни појас прогласио је „зоном ратних дејстава”

Генералштаб сиријске армије одбацио је тврдње да су терористи и њихови савезници опколили југозападни део града. Прецизирао је да су противници били намерно пуштени на територију две одавно напуштене војне академије: да би се нашли на простору на којем их је чекала руска и сиријска авијација.

Генералштаб тврди да су терористи на том „брисаном простору” имали најмање 70 мртвих. Такође: да могу да из дела града Ар-Рамус, у којем се воде борбе, пређу само у уску зону из које покушавају нападе у којима за протекла два дана имали више од 500 погинулих.

С обзиром на развој ситуације, не изненађује што је прилично антируски оријентисан New York Times објавио: подршка руске авијације спасила је Башара Асада и помогла му да поврати изгубљене територије; Вашингтон је на почетку руске ваздушне кампање био уверен да ће се Москва заглибити у Сирији, а сада је принуђен да са њом преговара о сарадњи.

Исти лист закључује: „Изгледа да Русије побеђује у индиректном рату са Сједињеним Државама. Бар до овога тренутка”.

New York Times не крије: пре првих руских авио-бомби, Асадов режим је био близу краха; отада се ситуација кардинално изменила; снаге устаника које је обучила и опремила CIA потиснут су са територија које су биле заузеле; војне победе Русије обезбедиле су надмоћ сиријској влади и измениле ток посредног рата који се у Сирији води између Москве и Вашингтона.

Њу Јорк Тајмс: Русија и САД у Сирији воде посредни рат у којем засад побеђује Москва

Њу Јорк Тајмс: Русија и САД у Сирији воде посредни рат у којем засад побеђује Москва

Амерички лист признаје да су владине снаге у Алепу и око њега успеле да поврате контролу над територијама које су биле изгубиле у борбама са „снагама опозиције и Исламске државе”.

Признаје такође: да је Асадова армија опколила Алеп и узела „под своје” пут који је „Американцима” у Алепу омогућавао снабдевање из Турске, па сада „устаници” морају да воде борбе да би пробили блокаду.

New York Times на крају поставља питање: „Има ли Вашингтон потенцијал потребан да се добије шаховска пртија са Русијом у зони (сиријског конфликта)? У посредном рату, који је у току, засад побеђује Москва”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *