Вијести, Култура

Негујмо српски језик

Акцију „Негујмо српски језик“, за очување и заштиту националног језика, писма, опште језичке културе и писмености, у главном граду покренули су Секретаријат за културу, Филолошки факултет Универзитета у Београду и Библиотека града Београда.

Стручњаци кажу да је језик изложен разним изазовима и нападима, као и да су се многе непрвилности и грешке у њему одомаћиле.

Са идејом да грађане подстакну да воде рачуна о томе како пишу и говоре, као и да подигну ниво свести о значају неговања исправног писања и говорења, у акцију су се укључиле бројне познате личности и Студио Б.

Све јавне личности су волонтерски пристале да се сликају за велику акцију, која за циљ има очување српске традиције, језика и писма.

Зоран Кесић нам је разрешио чувену европску мистерију: није еуро, већ евро. / Зоран Кесић, Фото: Промо

Зоран Кесић нам је разрешио чувену европску мистерију: није еуро, већ евро. / Зоран Кесић, Фото: Промо

Једанаест познатих личности фотографисало се држећи Правопис српскога језика, Нормативну граматику српског језика и Речник српскога језика у издању Матице српске, као и Српски језички приручник и Граматику српског језика.

Поред плаката, који ће од данас бити изложени на јавним местима, акција ће се наставити и у школама, где ће бити одржана предавања, али и на Студију Б на ком ће бити емитовани образовни спотови.

Образовних али и забавних плаката са познатим личностима за сада има 11, а у плану је израда још десет комада.

Акција „Негујмо наш језик“, у организацији Секретаријата за културу града Београда, Филолошког факултета и Библиотеке града Београда, представљена је данас у Римској дворани Библиотеке града Београда.

Организатори су истакли да је акција направљена без уложеног новца, захваљујући једној фирми за оглашавање која је бесплатно уступила рекламни простор на улицама Београда и Студију Б који ће емитовати спотове.

Извор: Студио Б, 24 часа

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *