Вијести, Култура

Не дају ђацима да уче ћирилицу!

Српски одборници у скупштини Ливањског кантона подносе тужбу због дискриминације српских ученика. Михајловић: Деци се, као нигде у Европи, брани право на матерњи језик. Закон о уџбеницима неуставан.

Не дају ђацима да уче ћирилицу!

БАЊАЛУКА – Клуб Срба у Скупштини Ливањског кантона тужиће Министарство просвете, културе и спорта овог кантона и ресорног министра Петра Галића због забране увођења ћириличног писма у школама, чиме се спроводи дрска дискриминација над српским ђацима!

Ово је у уторак „Новостима“ потврдио председник Клуба Срба у Скупштини Ливањског кантона Славиша Михајловић.

– Министарство упорно одбија да уведе српски језик и ћирилично писмо у школски систем, иако је реч о дрском кршењу основних људских права српској деци која им гарантује федерални устав – истакао је Михајловић.

Тужба је нови потез српског клуба у скупштини Ливањског кантона. Пре тога су покренули механизам заштите виталног националног интереса због Закона о уџбеницима у овом кантону у ком нема српског језика и групе националних предмета.

Михајловић тврди да су школски систем Ливањског кантона и поменути закон – неуставни.

– Постојећа дисриминаторска пракса мора бити прекинута. Реч је о дискриминаторском систему у којем се деци брани право на матерњи језик. То нема нигде у Европи – истакао је Михајловић. – Тражимо да се уџбеници штампају на три службена језика како би српској деци коначно било омогућено да уче националну групу предмета и да добију уџбенике штампане на српском језику.

Уставом Федерације БиХ и кантона дефинисано је да су службени језици у том ентитету босански, српски и хрватски, а да су службена писма латиница и ћирилица. Међутим, из ресорног министарства Ливањског кантона српским одборницима је одговорено да ћирилица није уведена у школски систем, јер је то „политичка одлука“.

Права српске деце донекле су испоштована у Дрвару, Босанском Грахову, где је уведена група националних предмета, а највећи степен дискриминације евидентан је у Гламочу. У тамошњој основној школи нема места ни националној групи предмета ни ћирилици.

Осим у федералним школама, ћирилица је протерана и из институција Федерације БиХ и заједничких институција БиХ У Сарајеву, где су углавном у употреби документи штампани на латиници. Председник Удружења „Ћирилица“ из Бањалуке Раде Удовчић каже за „Новости“ да институције РС и српски представници у институцијама БиХ не смеју да изгубе борбу за очувањем ћирилице.

– Ово јесте лингвистички поблем, али пре свега је у питању политичка борба. Не смемо дозволити укидање ћирилице и увођење босанског језика на целој територији, јер би то био први корак ка гашењу РС и српског идентитета – оценио је Удовчић.

У овом удружењу наводе да би власти у РС морале да универзалом декларацијом заштите српски језик и ћирилицу на свом простору.

ЗАТИРАЊЕ СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА

ПАРОХ гламочки Слободан Кљајић каже да се српски идентитет систематски затире у Ливањском кантону.

– Бранити деци да уче матерњи језик је велика неправда. Ћирилица мора да буде уведена у школски програм. Без нашег језика и вере нема нам опстанка – рекао је он.

У Гламочу највећи степен дискриминације

У Гламочу највећи степен дискриминације

“САПЛЕЛИ“ ИХ ХРВАТИ

Скупштина Ливањског кантона усвојила је спорни закон за који су гласали хрватски одборници. Бошњачки су били неутрални, а српски против. Михајловић је уверен да ће Уставни суд ФБиХ оспорити закон, јер Устав овог ентитета јасно гарантује право на три службена језика – босански, хрватски и српски.

Извор: ћириличне Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *