Вијести, Фото и Видео

Наталија Поклонска је поклонила колекцију фотографија царске породице

Ливадија, 23. октобар 2014.г.

Јавни тужилац Крима Наталија Поклонска је поклонила Ливадијском дворцу преко 80 фотографија светих царских страстотрпаца.
У интервјуу за ТАС рекла је да јој је колекцију снимака у електронском облику предао свештеник манастира Успења Пресвете Богородице на Криму. Пошто су многи од ових снимака јединствени Наталија Поклонска је одлучила да их преда на поклон музеју.

„Треба да извучемо одређене закључке из онога што смо доживели, да научимо лекцију из историје, – сматра јавни тужилац Крима. – Николај II је на жртву Русији принео себе, своју породицу и све што је имао. Тога треба стално да се сећамо и да указујемо на овај подвиг како би млади људи волели, ценили и бранили своју домовину.“

Наталија Поклонска је рекла да су пре него што је колекција предата Ливадијском дворцу сви снимци освештани:

Наталија Поклонска свира клавир царице Александре Фјодоровне

Наталија Поклонска свира клавир царице Александре Фјодоровне

„Ове фотографије је освештао старешина манастира на Гањиној Јами (у близини Јекатеринбурга), где су уништена тела царске породице, отац Сергије, кад је долазио на Крим.“

„Ове фотографије ћемо обавезно ставити на почасно место, у просторије чланова царске породице, – рекла је за ТАС директорка музеја Људмила Декушева. – И току једног дана кроз Ливадијски дворац прође око 20 група туриста са по отприлике 30 људи. Ове снимке, од којих су неки заиста драгоцени, видеће много људи.“

И Наталији Поклонској су показали где су живели чланови царске породице и где могу бити истакнуте фотографије.

У музичкој соби је јавни тужилац уз дозволу радника музеја села за старински бели клавир на којем су волеле да музицирају Александра Фјодоровна и велике кнегиње и одсвирала је неколико класичних композиција.

У августу је у Ливадијском дворцу отворена интерактивна изложба «Православна Русија. Романови. Моја историја». По речима директора музеја од августа је експозицију посетило преко 30 хиљада људи.

По одлуци министарства културе Русије изложба која је ранија била приказана у Москви, Санкт-Петербургу и градовима Сибира сад ће заувек остати у Ливадијском дворцу. Планирано је да на Криму буде допуњена материјалима о мање познатим чињеницама из историје полуострва.

Ливадијски дворац код Јалте је увек био омиљена резиденција царске породице. Његовом аутору Николају Краснову цар Николај II је доделио звање Архитекте највишег двора.

23/10/2014

Извор: http://www.pravoslavie.ru/srpska/74569.htm

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *