Вијести, Култура

На Велики петак РТС премијерно приказује филм о принцези Оливери Лазаревић

Премијера документарно-играног филма “Пут ружама посут” на Велики петак од 21.10

НЕ ПРОПУСТИТЕ ТВ премијеру документарно-играног филма “Пут ружама посут” (2013), коју нам РТРС дарује на Велики петак од 21.10. У режији Марка Новаковића (“Зверињак”, “Маска”, “Неко ме ипак чека”) очекује нас прича о судбини српске принцезе Оливере Лазаревић (1373-1444), коју је оживела Весна Станојевић

После Косовске битке, најмлађа кћи кнеза Лазара и кнегиње Милице (Тања Бошковић) је као залог миру предата Бајазиту Првом (Иван Јевтовић). Према предању, Срби су њен пут из родног Крушевца ка Дремопољу (Једрену) посули ружама, а она га је залила сузама. Оливера је провела 14 година у султановом харему. Турци су је прозвали Деспина (деспотица).

Винска весеља су постала свакодневица турскога двора којима се она предавала свим својим чемером, а Бајазит врелином жара своје љубави. У тим тренуцима мутних погледа све се преокретало у своју супротност. Он је постајао сужањ, а она осветник разрушеног породичног дома и посечених српских глава…” (одломак из хваљеног романа “Месечева роса” Теодоре Таре).

Године уз Бајазита Првог, који јој је погубио оца, биле су дуге и тешке, али Оливера је успела да се врати у Србију и наставила је да помаже свом брату, владару деспоту Стефану (Драган Мићановић). Уз музику Светислава Божића, који је насловну тему компоновао на стихове поеме “Сербиа” Милоша Црњанског, и нарацију Милана Цација Михаиловића, подсећамо се дела средњовековне српске историје и заборављене хероине.

Весна Станојевић као српска принцеза Оливера Лазаревић (1373-1444)

Весна Станојевић као српска принцеза Оливера Лазаревић (1373-1444)

ВЕЛИКИ ПЕТАК

ПРИГОДАН програм спреман је на РТРС за почетак ускршњег викенда: документарац “Велики петак у Јерусалиму” (10.00) нам дарује и кадрове из улице Страдања којом су Пилатови војници пре више од 2.000 година провели Христа. Следе: драгоцени материјал за будуће генерације спакован у емисије “Манастир Ступље” (12.20), “Стан’ Неретво воскрсење” (14.20), “Дело Спаситељево” (18.15). У 19 сати почиње васкршња посланица патријарха Иринеја. Термин 22.10 резервисан је за пољску историјску драму “Љуо вадис” (2001), римејк истоименог холивудског класика о љубави Римљанина и хришћанке.

Извор: ћириличне Новости:
http://www.novosti.rs/novosti.rs/вести/спектакл.483.html:486890-TV-premijera-filma-o-princezi-Oliveri-Lazarevic-na-RTRS

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *