Вијести, Култура

На јавној сцени завладала полуписменост

10.09.2016 08:05 | Мирна Пијетловић

Бањалука – Никада више људи није јавно говорило и писало, а језичко знање није било оскудније и слабије. И зато, полуписменост, да не кажем неписменост, влада на јавној сцени.

Рекао је ово угледни лингвиста Милорад Телебак у четвртак увече, на платоу испред Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бањалуци, а поводом обиљежавања Међународног дана писмености, 8. септембра.

Његова животна мисија и највећа љубав је језик и, како каже, у сваком тренутку и на различите начине покушава да допринесе језичкој култури и описмењавању.

– Моја језичка комедија „Са смијехом кроз српски језик“ показала се као веома пријемчив начин учења људи о правилној употреби језика, као и о значају његовог константног учења и поштовања. Морамо да знамо и волимо свој језик, да бисмо касније могли да учимо и поштујемо стране језике – казао је Телебак.

Изводећи свој чувени драмски комад посвећен матерњем језику, био је бескрајно духовит, али и изузетно критичан према онима, како је истакао, које највише воли.

У току извођења могли су се чути коментари: „Јао, па ја нисам знао да се ово овако каже. Баш ми је драго што сам дошао и нешто ново научио“, до оних самоувјерених: „Ма, знала сам да се ријеч мајица пише са словом ј, а не без њега“.

Највише смијеха, али и аплауза, Телебак је изазвао читајући „кратак садржај“ романа „Ромео и Јулија“, којим је хтио да укаже на то како су се стране ријечи и жаргони „увукли“ у наш свакодневни говор. Тако су Ромео и Јулија „на крају били у лошем трипу и рокнули се“, што је присутне насмијало до суза, али и опоменуло на стање у којем се налази наша писменост.

– Писмен човјек чита, неписмен слуша. Писмен човјек размишља својом главом, неписмен туђом – овим ријечима Љубивоја Ршумовића директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић отворила је један од програма одржаних у оквиру кампање „Његујмо српски језик“.

На плато код споменика Стефану Немањи

На плато код споменика Стефану Немањи

Многобројни Бањалучани, који су дошли на плато код споменика Стефану Немањи, имали су прилику да погледају паное на којима познате личности кратким порукама промовишу језичке недоумице са којима се свакодневно сусрећемо.

У првом дијелу вечери, у којем су највише уживали школарци, али и старији суграђани, глумац Душко Мазалица водио је квиз знања из правописа и граматике. Мазалица је на духовит начин заинтересовао ученике за правилно писање појединих ријечи и реченица.

Они који су тачно одговорили на постављена питања награђени су чланством у библиотеци, као и мајицама које је НУБРС раније израдио за потребе кампање „Његујмо српски језик“.

Међународни дан писмености, осим у Бањалуци, обиљежен је и у другим градовима Републике Српске помно осмишљеним програмима, чији је циљ указивање на стање у којем се налази српски језик, говор, као и читање.

Извор: Глас српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *