Вијести, Култура

На Божић 72 године од смрти великог Николе Тесле

Да није било Тесле не би било мобилне телефоније и интернета, планетарне електронске мреже, управљања на даљину, радија и телевизије, хеликоптера и фонтана, али и кућних апарата, тешких машина и турбина које производе струју.

Приредила: Весна ШУРБАТ

На Божић 72 године од смрти великог Николе Тесле

БЕОГРАД, 6. ЈАНУАРА /СРНА/ – На Божић, 7. јануара, навршавају се 72 године од смрти великог српског и свјетског научника Николе Тесле, једног од највећих умова 20. вијека, чији су изуми измијенили слику свијета и увели га у трећи миленијум.

Тесла је највећи број проналазака остварио у САД, чији је грађанин био готово 60 година.

Преминуо је на Божић 1943. године у Хотелу „Њујоркер“ на Менхетну, у соби број 3.327 на 33. спрату. Умро је у сну у 87. години живота.

Вијест је обишла свијет тек два дана касније, када је у хотелској соби, у којој је живио као самац, пронађено његово тијело.

Урна са Теслиним пепелом похрањена је најприје на гробљу у Њујорку, а пренесена у Београд 1951. године и отада се чува у Музеју Николе Тесле у Крунској улици.

Да није било Тесле не би било мобилне телефоније и интернета, планетарне електронске мреже, управљања на даљину, радија и телевизије, хеликоптера и фонтана, али и кућних апарата, тешких машина и турбина које производе струју.

Званично је имао око 300 регистрованих патената у 26 земаља, а прије сто година смислио је планетарну размјену енергије и повезивање људи.

Никола Тесла рођен је 10. јула 1856. у Смиљану, у Лици, тада Војна граница /Војна крајина/ у склопу Аустрије, на подручју данашње Хрватске.

Рођен је у породици Милутина Тесле, свештеника Српске православне цркве тадашње Карловачке митрополије, и Георгине Ђуке, рођене Мандић, такође из српске свештеничке породице.

Тесла је започео школовање у родном Смиљану, наставио у Госпићу, Раковцу код Карловца, студирао је у Грацу и Прагу, али студије никада није привео крају.

Прије САД, радио је у Марибору, Пешти, Стразбуру и Паризу. Европу је напустио 1884. године у нади да ће му у Њујорку, тада чувени проналазач и индустријалац Томас Алва Едисон, за чију фирму је радио још у Паризу, помоћи да реализује техничке иновације.

Године 1885. у Њујорку је основао компанију „Тесла“ када је и започео израду првих модела предвиђених за коришћење наизмјеничне струје – иновације која је преобразила свијет.

Едисон је био велики противник Теслиног изума, због чињенице да уложио велики капитал у једносмјерну струју.

Тесла је пронашао и обртно магнетно поље, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао више изума на којима се заснива савремена електротехника.

У Европу је Тесла одлазио само у два наврата – 1889. и 1892. године – и оба пута боравио је у родној Лици. Тако је 1892. стигао у Госпић, гдје је тада живела његова тешко обољела мајка, која је у његовом присуству и умрла, 16. априла.

Мјесец и по дана потом, на позив делегације општине града Београда и Инжењерског удружења, допутовао је у посјету Београду, односно Краљевини Србији.

Поводом сто година његовог рођења, 1956. године јединица за мјерење високог напона добила је Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља.

Архивска грађа из Теслине заоставштине 2003. године уписана је у регистар Унеска „Памћење свијета“.

Међународни аеродром у Београду носи име „Никола Тесла“, а његовим именом названи су Електротехнички институт у Београду, који је основан 1936. године, средња техничка школа, библиотека Универзитета у Нишу и двије термоелектране у Србији.

У Београду су споменици Тесли постављени испред зграде Техничких факултета на Булевару краља Александра те на аеродрому „Никола Тесла“.

Груби фалсификат „српске“ владе - енглески потпис Николе Тесле испод српског текста

Груби фалсификат „српске“ владе – енглески потпис Николе Тесле испод српског текста

Тесла има споменик у Ужицу, код једне од најстаријих хидроелектрана на свијету – Ђетиње, као и у кругу бивше творнице сијалица Панчеву…

У САД су до сада подигнута четири споменика Николи Тесли – на Нијагариним водопадима, у Њујорку на Менхетну, у порти српске цркве Светог Саве испред лабораторије у Шорхему у Њујорку, коју је открио српски предсједник Томислав Николић, као и у Силиконској долини у самом центру града Пало Алто.

Извор: Срна

Чувари ћирилице: Никола Тесла је био српски националиста из Лике. Српски је писао само ЋИРИЛИЦОМ!!!

http://www.vijestio.com/tehnologija-i-nauka/hrvatska-proglasava-dan-nikole-tesle/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *