Вијести, Регион

Мухарем Баздуљ: Велика је срамота што се ћирилица не негује!

Књижевник Мухарем Баздуљ изјавио је да је културна срамота што се ћирилица не негује.

Баздуљ је истакао да су распадом Југославије људи почели да се одричу ћириличног писма и да се такмиче, ко ће пре да га одбаци, додавши да то није оправдано.

„Ја бих рекао да је културна срамота што се ћирилица не негује. Привилегија је имати два писма. Ја бих на исти начин говорио за латиницу да је она угрожена, али није“, истакао је Баздуљ, који је учествовао на округлом столу под називом „Књижевна имагинација и традиционално писмо“ у оквиру Трећег књижевног фестивала „Ћирилицом“ који се одржава у Будви.

Он је подсетио да је познати хрватски економиста Бранко Хорват још 1988. године рекао да ћирилица није само српско писмо, већ свих јужних Словена, те да је велика срамота што се ћирилица не негује.

Књижевник и професор Слободан Владушић истакао је да је тема расправе добра због тога што писмо мора да има неку симболичку компоненту.

„Писмо се не мења јер неко одлучи да га промени. Промена писма је увек последица деловања одређених сила и промена се врши директно или путем посредника. Симболички, смисао ћирилице би био залагање за живот насупрот изумирању“, рекао је Владушић.

Један од организатора књижевног фестивала „Ћирилицом“, песник Радомир Уљаревић рекао је да организатори ове манифестације, као и већина грађана, деле велику забринутост за судбину ћирилице, јер живот тог писма обезбеђује трајање наслеђа на том писму, које народ баштини.

 

(Мухарем Баздуљ) Фото: Новости

(Мухарем Баздуљ) Фото: Новости

Трећи књижевни фестивал „Ћирилицом“ који се одржава у Будви организовали су Народна библиотека Будве и Удружење издавача и књижара Црне Горе.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *