Вијести, Фото и Видео

МОСКВА: Америчко војно присуство у Украјини повећава напетост

ЛАВРОВ УПОЗОРИО АМЕРИЧКОГ ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА КЕРИЈА

• Председник Народног совјета (скупштине) Доњецке Републике Андреј ПУРГИН: Појављивање Американаца у Украјини значи да се Кијев отворено припрема за рат. Кијевска власт цинично имитира процес решавања конфликта у Дунбасу. У стварности потези Кијева своде се на тражење оружја по целом свету и позивање војних инструктора да обучавају његову армију
• Стотине Украјинаца протестовале поред амбасаде САД у Кијеву и спалиле слику помоћнице америчког државног секретара Викторије Нуланд, која је пре годину дана на Мајдану делила колачиће, дајући тиме подршку противуставном државном преврату.  Раширили су плакате с натписима „Захваљујемо се САД на рату“, „Ми нисмо стока“, „САД су несрећа Украјине“…

        ПРИСУСТВО америчких војника у Украјини крши обавезе које је преузео Кијев везане за повлачење свих страних формација и плаћеника с територије те земље.

        Ово је, како је саопштило руско МИП, у среду рекао министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у телефонском разговору с америчким државним секретаром Џоном Керијем.

         „Лавров је истакао да долазак припадника америчке 173. падобранске бригаде на Јаворовски полигон код Лавова и информација да су се редовима украјинске војске у Донбасу појавили припадници америчке војне компаније „Академи“ потврђују да Кијев крши своје обавезе везане за повлачење свих страних формација, војне технике и плаћеника с територије Украјине“ – саопштило је МИП РФ.

        Приликом разматрања проблема везаних за решавање украјинске кризе руски министар је нагласио неопходност стриктног спровођења „Сета мера за спровођење минских споразума“ који су сукобљене стране усвојиле 12. фебруара уз садејство шефова држава „нормандијске четворке“.

        По мишљењу председника Народног совјета (скупштине) Доњецке Народне Републике Андреја Пургина, појављивање Американаца у Украјини значи да се Кијев отворено припрема за рат.

         „Кијевска власт цинично имитира процес решавања конфликта у Дунбасу. У стварности потези Кијева своде се на тражење оружја по целом свету и позивање војних инструктора да обучавају његову армију. Кијев ставља акценат на војно решење конфликта“ – истакао је Пургин.

        У међувремену, стотине Украјинаца у Кијеву протестовале су тражећи да престане мешање Вашингтона у унутрашње ствари Украјине. Поред амбасаде САД у Кијеву демонстранти су спалили слику помоћнице америчког државног секретара Викторије Нуланд, која је пре годину дана на Мајдану делила колачиће, дајући тиме подршку противуставном државном преврату.  

        Украјинци су испред амбасаде раширили плакате с натписима „Захваљујемо се САД на рату“, „Ми нисмо стока“, „САД су несрећа Украјине“ итд. Уз то, у рукама демонстраната су били и плакати са сликама и називима разорених градова: Шахтјорск, Дебаљцево, Красни Пахар, Доњецк…

        Ово није била прва акција под прозорима америчких дипломата. Почетком априла америчка амбасада је била гађана животињским изметом.           

        У међувремену, у четвртак је 120 камиона из Русије доставило у Луганск и Доњецк хиљаду и по тона хуманитарне помоћи – намирнице, основне потрепштине, лекове, одећу, противпожарну опрему и поклоне за ветеране.

Америчко војно присуство у Украјини повећава напетост

Америчко војно присуство у Украјини повећава напетост

Од августа 2014. године Русија је допремила у Донбас више од 31,5 хиљаде тона хуманитарне помоћи.

YouTube (видео – акција протеста у Кијеву)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *