Вијести, Мишљења

Мирослав Лазански: Ко је тровао у Гути

Пре више од годину дана Запад је оптужио режим сиријског председника Башара ел Асада за употребу хемијског оружја у источној Гути 21. августа 2013. када је настрадало десетине грађана Сирије.

Годину дана после те трагедије, оптужбе Запада против Дамска све више губе на кредибилитету, појављују се студије и извештаји с подацима који потврђују, директно или индиректно, умешаност америчке и турске администрације, као и других држава, у поменутом стравичном злочину, као и на другим местима у Сирији, на пример трагедија која се догодила у Хан ал Асалу 15. марта 2013. године.

Ово је открио пре неколико дана амерички новинар Симор Херш, написавши опширан извештај у часопису „Лондон ривју оф букс”, где је објаснио да турска влада стоји иза злочина у источној Гути, као и да је одговорна за многе друге злочине, као и да је америчка администрација била упозната са свим овим догађајима и људима који су га извршили, да се манипулисало доказима који су указали на извршиоце (Џибхат ал Нусра, која је једна грана Ал Каиде). Херш каже да поседује документацију која потврђује валидност података које је објавио.

Познати британски новинар Роберт Фиск, у тексту који је објавио у британском „Индепенденту” 11. априла ове године такође је потврдио оно што је објавио Херш, турску умешаност у злочине и знање америчке администрације да је Џибхат ал Нусра користила отровне супстанце у источној Гути. Британски писац Патрик Кукберн у тексту који је објавио „Индепендент” у недељу 13. априла 2014, као и амерички сајт www.veteranstoday.com, потврђује резултате које су добили Херш и Фиск, а нарочито умешаност Турске и САД кроз деловање терористичке организације Џибхат ал Нусра у источној Гути и другим местима у Сирији, као и да је Џибхат ал Нусра користила сарин и друге отровне материје.

Но, без обзира на сва та открића, владе држава Запада још су неме, нема никаквих званичних коментара, али зато шверц оружја за побуњенике у Сирији и даље несметано тече. А добар део тих побуњеника близак је Ал Каиди. Покушаји да се прикрију такви терористички злочини и извршиоци, усмеравање оптужби против сиријске владе и покушај фабриковања доказа могу да доведу до нових аката хемијског тероризма не само у Сирији. Наиме, службени Дамаск је пре неколико дана објавио нови документ који показује да терористичке групе поседују отровни гас хлор као и њихову намеру да га употребе у провинцији Алепа, али и на другим местима у Сирији.

Запад је оптужио Башара ел Асада за кршење правила и обичаја ратовања (Фото Фонет)

Запад је оптужио Башара ел Асада за кршење правила и обичаја ратовања (Фото Фонет)

Сирија је већ доставља ове податке Савету безбедности УН и затражила је да, у складу с резолуцијама Савета безбедности УН везаним за борбу против тероризма, нарочито Резолуцијом 1373 из 2001. године, Резолуцијом 1267 из 1999, Резолуцијом 3314 из 1974. и Резолуцијом 2625 из 1970, Дамаск тражи да међународна заједница учини све да се обустав и спречи подршка терористичким групама и злочинима које ове групе врше у Сирији. У том погледу влада у Дамаску наглашава неопходност да се регион Блиског истока ослободи комплетног оружја за масовно уништење и у том смислу Сирија се придржава своје законске обавезе у складу с протоколима и споразумима које је потписала, укључујући споразум о забрани хемијског наоружања.

 

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *