Вијести, Мишљења

Мирослав Лазански: Амерички и немачки пси ће први ударити на Русе

Док су били у Варшавском пакту Румуни су увек били нешто посебно, нису учествовали у интервенцији снага Варшавског пакта у Чехословачкој у августу 1968. Николаје Чаушеску водио је независну спољну политику, Букурешт је имао одличне односе са НР Кином и када су између Москве и Пекинга постојале озбиљне несугласице.

У време совјетске војне присутности у Авганистану није било ниједног румунског војника. Истина, тамо, осим совјетских, није било ниједног војника из држава чланица Варшавског пакта. У време Варшавског пакта у Румунији није било совјетских војних база.

Али, све је то било некада, свет се променио, нестало је Варшавског пакта и Совјетског Савеза, Чаушеску је свргнут и Румуни су се међу првима одазвали америчком позиву и послали војску у Авганистан. После су ушли у НАТО, а Букурештом је у оквиру кампање за улазак земље у алијансу годину дана кружио трамвај са симболима НАТО-а.

Пре пет година, када су Американци почели с изградњом антиракетног штита у Европи, Чеси су одбили да га приме, Пољаци и Румуни су пристали. Пољаци не могу да забораве Русима Катинску шуму, а Румуни Бесарабију. Злочин у Катинској шуми починили су Совјети, међу њима је осим Руса било и свих других народа тадашњег СССР-а, али Пољаци за злочин криве само Русе. Јер су их, заједно са Немцима, три пута делили у историји. Но, Немцима то дељење Пољаци, изгледа, опраштају. Евро је евро, а рубља је ипак само рубља.

У Другом светском рату румунска војска се под Стаљинградом и на Криму борила против Црвене армије. Када су ушли у Севастопољ румунски војници поставили су своју заставу на споменик чувеном руском адмиралу Нахимову, што је изазвало згражавање чак и официра Вермахта. Немачки фронт код Стаљинграда пукао је управо на месту које је држала румунска војска, тако да и амерички антиракетни штит у Румунији треба гледати у том контексту.

Ипак, оно што је фасцинантно јесу најновије тврдње Букурешта како је антиракетни штит „дефанзивног карактера, и да није уперен против Русије”. Не, ваљда је уперен против ракета из Северне Кореје и Ирана? Што онда не поставе тај штит у Саудијској Арабији, Кувајту, Турској, Јапану или Јужној Кореји? Зашто се штит поставља на јужним и северним прилазима територији Русије?

Да би контролисао офанзивне интерконтиненталне ракетне системе Русије. Да би се једном ракетом створио ефекат ЕМП и избацила из употребе сва електроника Русије на одређеном простору. Да би се ракете штита, контејнерског типа, у сваком тренутку могле да замене с офанзивним балистичким пројектилима.

Мирослав Лазански: Амерички и немачки пси ће први ударити на Русе

Мирослав Лазански: Амерички и немачки пси ће први ударити на Русе

Хрушчов је 1962. поставио совјетске ракете на Кубу и тврдио да оне нису претња за Америку. Кенеди му није поверовао. Зашто и како сада Румуни мисле да ће им Путин поверовати?

(Политика)

Извор: Интермагазин

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *