Вијести, Мишљења

Матија Бећковић: Ако Вучић каже „не” Путину – Запад ће га славити као новог Тита

„ЊЕГОШ ЈЕ ИЗДАЈНИК ДАНАШЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ, А ВЛАСТИ У СРБИЈИ ЈЕ ДОВОЉНА И ЛАЖ“

 • Косовска имовина више вреди него сва ЕУ. Не мислим на духовну вредност која је непроцењива, него на материјалну која би се могла лако израчунати. И нико нам не може дати колико ће нам узети
 • Тито је рекао Стаљину „не” и могао је све да нас побије. Запад би га уз ситне замерке славио као великог државника. Ако би Вучић, или било ко други, рекао „не” Путину, био би нови Тито
 • Ољину емисију „Утисак недеље“ би укинуо сваки паметан приватник. Шта ће му ако је најгледанија и најкомерцијалнија. А пошто власт с тим нема никакве везе – није је хтела ниједна друга ТВ

         У ЈЕКУ нових расправа о Косову и Метохији, жртвовању КиМ зарад ЕУ, о реформама српске владе, стању елите и САНУ, за „Блиц“ говори академик Матија Бећковић.

         Његове речи у српској јавности имају посебну тежину, а његов цинизам делује лековито.

 • Стиже 1. мај, Међународни празник рада. Има ли у Србији ко да га обележи, с обзиром на то да је све више људи који не раде ?

         – Ја га славим као међународни рођендан мојих ћерки Људмиле и Оље.

 • И власт је недавно прославила годишњицу Владе. Врло су поносни на економске реформе и тврде да их светски лидери хвале. Да ли су Срби слепи, па не виде да им је боље?

         – А кога брига шта Срби виде и не виде. Довољна им је и лаж.

 • Како вама изгледају успеси Владе која се хвали „позитивним ефектима фискалне консолидације” и „драстичним смањењем буџетског дефицита”?

         – Знам шта чујем.

 • А чујете ли од наших вођа да је Косово и даље Србија или је то већ постала илузија и мит након завршених избора ?

         – Косово је српско јуначко гробље. Тако је давно названо. Ко је веровао да неће бити ни јунака ни њихових гробова.

 • Да ли ће бити пара и суфицита у српској каси из бриселских фондова ако неко од наших „јунака” стави потпис којим ћемо и формално препустити своју територију, народ и историју Албанцима?

         – Косовска имовина више вреди него сва ЕУ. Не мислим на духовну вредност која је непроцењива, него на материјалну која би се могла лако израчунати. И нико нам не може дати колико ће нам узети.

 • Недавно сте рекли да се надате да Вучић неће основати Голи оток за своје противнике, иако би му и то странци замерили колико и Титу. Одакле помисао да би једна демократска власт посегла за оваквим методама?

         – Тито је рекао Стаљину „не” и могао је све да нас побије. Запад би га уз ситне замерке славио као великог државника. Ако би Вучић, или било ко други, рекао „не” Путину, био би нови Тито.

 • Има ли уопште српска елита став о друштвеним дешавањима, укључујући и гашење једне култне емисије каква је “Утисак недеље“?

         – На хладном ветру се не звижди. Политика је са свог пута склонила културу. Показује се да и култура и уметност имају алтернативу. Форсира се она уметност која је облик порицања уметности. Уметност која умире заједно с уметником. Снобизам је форма очајања. На другој страни има довољно екстравагантних удворица, ексцентричних увлака, режимских одаџија, барбарогенија улизица, клошара – узора политичке коректности.

 • Да ли због тих „удворица и клошара” у јавности нема више паметних људи? Је л‘ то дошло време које је Андрић предвидео у коме паметни заћуте, будале проговоре, а фукаре се обогате?

         – Паметна реч!? Пала лоптица у сплачине!

 • А где су пали млади људи који масовно напуштају Србију? Шта да каже родитељ детету које му саопшти да би волело да оде из Србије?

         – У том случају му неће недостајати ни речи ни идеја. Много већи проблем је шта да му каже ако га дете изненади и изрази жељу да остане у Србији.

 • Може ли САНУ са новим председником да нађе решење за овај проблем али и друге проблеме данашњице?

         – Председник је добио 63 гласа. Тачно колико је требало. И то је постало најважније. Сваки академик који га је гласао мисли да га је баш он и изабрао. И то је истина, а та истина би могла бити и нова енергија.

 • Је л‘ и вама непријатно колико нам је добро?

         – Добри смо какви смо. Добро је како је.
Његош и Црна Гора

 • Крије ли обод вашег качкета тугу што Црна Гора не разуме језик на коме пишете и што Његошу мења националну припадност против његове воље?

         – Његош је издајник Црне Горе, ове данашње. Оно ś код śјекира, śјутра… учинило је да су и Срби у Црној Гори ŚРБИ!
Бећковићи

 • И Ваша ћерка Оља Бећковић је недавно проглашена противником ове власти јер је јавно уперила прст у премијера да јој је он укинуо „Утисак недеље”. Верујете ли да јој је емисију укинуо Ајнштајн или Вучић?

         – Ту емисију би укинуо сваки паметан приватник. Шта ће му ако је најгледанија и најкомерцијалнија. А пошто власт с тим нема никакве везе – није је хтела ниједна друга ТВ.

академик Матија Бећковић

академик Матија Бећковић

 • Када ће и како Бећковићи рашчистити своје рачуне са нашим владарима?

– Нисмо их никад ни рашчишћавали. То би било најлакше.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/555017/Matija-Beckovic-Ako-Vucic–kaze-ne–Putinu-bice–novi-Tito

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *