Вијести, Живот и Здравље

Лук мелем за срце!

Ово поврће благотворно делује на кардиоваскуларни систем, регулише количину холестерола и триглицерида, али утиче и на побољшање имуносистема.

Иако може да изазове проблем због непријатног мириса који ствара, треба знати да је црни лук изузетно благотворна намирница за здравље, а посебно лековито делује на срце, односно цео кардиоваскуларни систем. Показало се да његови такозвани сумпорни спојеви могу да смање и количину холестерола и триглицерида и ојачају ћелијске мембране у црвеним крвним зрнцима. Због тих карактеристика лук помаже у превенцији срчаног удара.

Студије су показале да лук може да побољша и густину костију, па због тога може посебно да користи женама у менопаузи које се суочавају с губитком густине костију. Осим тога, показало се и да жене које су прошле менопаузу могу да смање ризик од прелома кука ако у свакодневно конзумирају лук.

Исто тако показало се да лук има противупално дејство. Сумпорни молекули из њега побољшавају активност специфичних белих крвних ћелија које играју важну улогу у имуносистему. Та врста поврћа садржи и антиоксидансе који спречавају оксидацију масних киселина у телу, па се на тај начин степен упале одржава под контролом.

Лук мелем за срце!

Лук мелем за срце!

Студије су показале да лук смањује и ризик од неколико врста рака, па чак и када се конзумира у мањим количинама. Може да смањи ризик од појаве канцера дебелог црева, гркљана и јајника.

Остале добробити од лука

*побољшава равнотежу шећера у крви

* спречава бактеријске инфекције

*садржи витамин Ц, витамин А и витамин Е, који су изврсни антиоксиданси

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *